Newsflash
Internaționale

Copiii cu astm bronşic prezintă un risc crescut de a dezvolta anxietate

de Dorina Novac - apr. 6 2023
Copiii cu astm bronşic prezintă un risc crescut de a dezvolta anxietate

Copiii cu astm bronşic prezintă un risc semnificativ crescut de a fi diagnosticaţi cu anxietate, potrivit unui studiu realizat de cercetători de la UQ din Australia.

Cercetătorii de la Şcoala de Sănătate Publică din cadrul Universității Queensland (UQ) din Australia au analizat 9.369 de rapoarte, folosind date strânse pe parcursul a aproape 20 de ani în cadrul Longitudinal Study of Australian Children, privind sănătatea şi bunăstarea a 10.000 de copii monitorizaţi începând din 2004.

astm bronsic

Copiii de patru ani cu astm bronşic au fost mai predispuşi să dezvolte anxietate între şase şi 15 ani, în comparaţie cu cei care nu sufereau de astm, a dezvăluit autorul principal al studiului, dr. Diana Garcia Sanchez, scrie Agerpres.

Citește și: Schimbări majore în tratamentul astmului bronșic

„De asemenea, am descoperit că fetele cu astm bronşic au experimentat mai multă anxietate comparativ cu băieţii, în adolescenţă”, a precizat Sanchez.

Descoperirile sugerează, de asemenea, că medicamentele utilizate în tratamentul astmului bronşic nu sunt responsabile pentru riscul semnificativ crescut de a dezvolta anxietate.

„Copiii care nu luau medicamente pentru astm bronşic aveau un risc cu 9% mai mare de a dezvolta anxietate decât cei care luau medicamente. (...) Şi alţi factori ar putea explica legătura dintre astm şi anxietate, iar profesioniştii din domeniul sanitar şi părinţii ar trebui să monitorizeze în mod regulat sănătatea mintală a copiilor şi să ofere sprijin psihologic acolo unde este cazul”, a adăugat ea.

Diana Garcia Sanchez a subliniat că acest lucru poate ajuta la identificarea celor care sunt mai expuşi riscului de a dezvolta anxietate mai devreme şi la îmbunătăţirea gestionării acestei afecţiuni.

Studiul a fost publicat în revista Pediatric Allergy and Immunology.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe