Newsflash
ACTUALITATE Știri

1.800 de femei, testate pozitiv pentru cancerul de col uterin în regiunea Centru

de Magdalena Tănăsescu - ian. 4 2024
1.800 de femei, testate pozitiv pentru cancerul de col uterin în regiunea Centru

Aproximativ 10% din cele peste 18.000 de teste HPV şi Babeş-Papanicolau efectuate gratuit în proiectul de prevenţie, depistare precoce şi tratament al cancerului de col uterin din regiunea Centru au ieşit pozitive.

Potrivit Marianei Negoiţă, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş, proiectul s-a derulat în perioada 02.11.2021 - 29.12.2023. 

„Caravana de screening s-a deplasat în peste 350 de locaţii din regiunea Centru (localităţi rurale, evenimente publice, angajatori, mall-uri etc.), fiind testate gratuit peste 18.000 de femei din grupul ţintă (HPV şi BP), dintre care aproximativ 10% au fost cazuri pozitive. Alte zeci de mii de femei au fost informate despre prevenţia şi tratamentul cancerului de col uterin. În cadrul proiectului a fost înfiinţat laboratorul HPV şi centrul de screening în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş”, a afirmat Mariana Negoiţă, citată de Agerpres

În opinia managerului de proiect, dr. Cosmina Uzun, cancerul de col uterin este o boală ce poate afecta femeile de orice vârstă, însă este una dintre puţinele forme de cancer care ar putea fi prevenită aproape 100% prin depistare precoce.

 

„Riscul de cancer de col uterin invaziv este redus cu până la 90% pentru femeile care participă în mod regulat la programe organizate folosind oricare dintre cele două teste de screening recomandate. Cu alte cuvinte, 9 din 10 cancere invazive pot fi prevenite prin screening”, a precizat dr. Cosmina Uzun.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe