Newsflash
Știri

„Viața cu insuficiență cardiacă”, un nou ghid realizat de COPAC

de Florentina Ionescu - apr. 26 2023
„Viața cu insuficiență cardiacă”, un nou ghid realizat de COPAC

Pacienții cu insuficiență cardiacă au la dispoziție un ghid informativ, realizat de Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România.

Ghidul „Viața cu insuficiență cardiacă!” este disponibil atât în format electronic, cât și tipărit. El se adresează pacienților deja diagnosticați cu insuficiență cardiacă (IC), cât și populației largi. Poate fi descărcat de aici: www.copac.ro/viata-cu-insuficienta-cardiaca.

boli cardiovasculare

Documentul conține informații utile, concepute pe înțelesul pacienților. El răspunde la întrebări precum ce este insuficiența cardiacă (IC), detaliază formele de insuficiență cardiacă în funcție de fracția de ejecție, simptomele care apar cel mai frecvent, ce simptome au pacienții cu IC în fazele avansate, cum se pune diagnosticul de IC. 

De asemenea, conține informații despre importanța relației dintre medicul de familie și medicul cardiolog, tratamentul IC, semnale de alarmă, importanța stilului de viață, a activității fizice, detalii despre monitorizarea pacientului și traseul lui, boli asociate IC ș.a.m.d. 

viata cu insuficienta cardiaca ghid

Evitarea reinternărilor, un deziderat

Povara IC se extinde nu doar asupra pacientului, ci și a întregului sistemul medical, a subliniat dr. Ioana Cristina Daha, prezentă la evenimentul de lansare a ghidului.

În România există aproximativ un milion de pacienți cu IC și, potrivit acesteia, pe plan mondial se observă o creștere accelerată a numărului de pacienți diagnosticați cu IC.

„Din păcate, marea problemă în insuficiența cardiacă e legată de spitalizare. Spitalizarea în sine reprezintă un factor de risc pentru mortalitate”, spune dr. Daha. 

insuficienta cardiaca (10)

Dr. Ioana Cristina Daha (foto, în stânga) a prezentat și câteva statistici: aproximativ unul din opt pacienți ce a fost diagnosticat cu IC, care a fost spitalizat, decedează în primul an de la diagnostic. Totodată, unul din doi pacienți decedează în primii cinci ani de la acest diagnostic.

Reinternarea în sine înseamnă evoluție nefavorabilă. Fiecare internare înseamnă o degradare suplimentară a funcției cardiace și, practic, o accelerare a evoluției negative.

„De aceea, prevenirea reinternărilor este unul dintre obiectivele tratamentului în insuficiența cardiacă. Dincolo de ce înseamnă ea pentru pacient, IC înseamnă și povară pe sistemul medical, pentru că internarea unui pacient e scumpă. Deci prevenirea reinternărilor pacienților cu insuficiență cardiacă este un deziderat în sine”, a conchis medicul cardiolog Ioana Cristina Daha.

Nu trebuie ignorate nici celelalte boli

Insuficiența cardiacă este un sindrom care are în spate anumite etiologii, deci pacientul are unele boli în spate: hipertensiune, diabet etc. Acestea sunt doar câteva exemple oferite de șef lucr. dr. Mihaela Daniela Baltă, medic de familie: 

„Tratând insuficiența cardiacă, noi trebuie să tratăm etiologia, bolile, afecțiunile și situațiile clinice care au dus de fapt la IC. Ea este cumva etapa către care merg mai multe afecțiuni – cardiace și necardiace”. 

Șef lucr. dr. Ioana Cristina Daha, medic cardiolog, și șef lucr. dr. Mihaela Daniela Baltă, medic de familie, au contribuit la elaborarea instrumentului informativ, sub coordonarea COPAC. Proiectul ghidului „Viața cu insuficiența cardiacă” este coordonat de Luminița Vâlcea. 

Ghidul a fost tipărit în 5.000 de exemplare, care vor fi distribuite prin intermediul medicilor de familie, a mai spus Luminița Vâlcea. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe