Newsflash
ACTUALITATE Știri

„Tulburările de mall” - componentă a patologiilor postmoderne în psihiatrie

de Magdalena Tănăsescu - nov. 6 2023
„Tulburările de mall” - componentă a patologiilor postmoderne în psihiatrie

Mersul la mall conduce în „topul” activităților de divertisment la români, însă unele tulburări psihice își găsesc un mediu propice manifestării în acest context, consideră lt. col. medic dr. Octavian Vasiliu, medic primar psihiatru.

Potrivit unui sondaj de opinie efectuat la nivel național în anul 2016, aproximativ 40% din respondenți au declarat că au mers la mall cel puțin o dată pe lună.

 

„La baza acestei vizitări masive a acestor centre comerciale și culturale se află un amestec complex de factori sociali, culturali și psihologici, dar nu trebuie uitat și faptul că unele tulburări psihice își găsesc un mediu propice manifestării și dezvoltării în acest context. Pornind de la originea comună a tulburărilor enumerate și a caracteristicilor demografice ale pacienților afectați, putem include în «tulburările de mall»: cumpăratul compulsiv, cleptomania, jocul patologic de noroc, dar și tulburarea de mâncat compulsiv”, consideră lt. col. medic dr. Octavian Vasiliu, medic primar psihiatru, în articolul „Patologiile postmoderne în Psihiatrie: Tulburările de mall”, publicat pe site-ul Spitalului Universitar de Urgență Militar Central ”Drt. Carol Davila”.  

 

Din punct de vedere terapeutic, medicul recomandă asocierea unei terapii farmacologice (în special antidepresive serotoninergice, antagoniști opioidici și timostabilizatoare) cu psihoterapia (individuală sau de grup, de orientare cognitiv-comportamentală). 

 

„Întrucât aceste afecțiuni nu apar izolat, ci ascund uneori mai multe comorbidități, planul de management terapeutic trebuie să vizeze toate componentele diagnosticate (tulburări de personalitate, tulburări depresive, anxioase etc.). De asemenea, trebuie semnalat că rata de recădere în cadrul acestor afecțiuni este ridicată, ceea ce necesită eforturi de durată din partea pacientului, dar și stabilirea unui cadru terapeutic adecvat din partea clinicianului, care să permită intervenția promptă în caz de reapariție a simptomelor”, subliniază lt. col. medic dr. Octavian Vasiliu în articolul citat. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe