Oferta virtuală de cunoștințe și tehnologii medicale este tot mai consistentă. Pe piața reală de servicii medicale, însă, găsim prea puțin din ceea ce s-ar putea acorda.
Cererea de servicii medicale este tot mai riguroasă și pretențioasă, iar oferta virtuală de cunoștințe și tehnologii medicale este tot mai consistentă. Pe piața reală de servicii medicale, însă, găsim prea puțin din ceea ce s-ar putea acorda. Nivelul de cunoștințe medicale crește foarte rapid, dar aplicațiile clinice întârzie să apară.
Studii bine documentate oferă date concludente. Dacă în 1950 ritmul de dublare a cunoștințelor din medicină avea loc la un interval de 50 de ani, în 1980 s-a ajuns la un interval de 7 ani. Peste alți 30 de ani, timpul necesar s-a înjumătățit la 3,5 ani. Apoi viteza cu care creștea mereu volumul de cunoștințe medicale a devenit impresionantă, ajungând în 2020 la doar 73 de zile (1). Situația se află într-o dinamică permanentă.
Este imposibil ca un medic să țină pasul cu ritmul de creștere a volumului de cunoștințe din domeniul său de practică. Studiile realizate în ultimii 20 de ani arată că timpul necesar pentru a accesa toate articolele de specialitate apărute într-o lună necesită, la un program de lucru de peste opt ore pe zi, un număr dublu de zile dintr-o lună (2). Este un ritm infernal! Trebuie să existe o soluție. Cineva trebuie să-și asume responsabilitatea de a selecta informațiile și de a disemina cele mai adecvate noutăți aplicabile.
Cadrele didactice universitare sunt formatori autorizați și sunt inerent implicate și în cercetarea științifică, așa că sunt cele mai potrivite să transmită personalului medical informațiile și noutățile care să constituie educația medicală continuă. Acreditarea limitată și impunerea unei taxe, ce reprezintă condiționări ale dreptului de a fi lectori la evenimente creditate de colegiul profesional, pentru profesorii universitari, conferențiarii și șefii de lucrări sunt proceduri impuse recent și total neavenite. Oricum, calitatea lor de cadre didactice de predare este atestată și recunoscută de autoritățile de stat în drept.
Evenimentele de educație medicală continuă sunt de două feluri: științifice și comerciale. În fiecare eveniment găsim câte ceva din ambele variante, dar componenta dominantă definește evenimentul. Sponsorizările, dar mai ales promovarea în scop comercial a unor tehnologii cu suportul lor specific de aparatură și de consumabile sunt elemente care nu prea pot fi marginalizate în educația medicală continuă de azi pentru medicii care profesează în privat, iar pacienții lor își plătesc tratamentele stomatologice din venituri proprii. Tratamentele stomatologice care se găsesc în pachetul de servicii prin asigurări de sănătate nu sunt niciodată o prioritate. Reclamele medicale agresive oferă și ele soluțiile terapeutice dorite de furnizorii de echipamente medicale.
Bibliografie
1. Densen P. - Challenges and opportunities facing medical education - Trans Am Clin Climatol Assoc. 2011;122:48-58
2. Brian S Alper, Jason A Hand, Susan G Elliott, Scott Kinkade, Michael J Hauan, Daniel K Onion, Bernard M Sklar - How much effort is needed to keep up with the literature relevant for primary care? - J Med Libr Assoc. 2004 Oct;92(4):429-37.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe