Un studiu recent a găsit o legătură între progresia bolii Alzheimer și bacteriile din cavitatea bucală.
Cercetătorii au descoperit că șoarecii infectați cu un anumit tip de bacterie în cavitatea orală au prezentat o progresie mai rapidă a simptomelor bolii Alzheimer, în comparație cu animalele care nu erau infectate cu respectiva bacterie, scrie newatlas.com.
Un tip frecvent întâlnit de bacterii din cavitatea orală asociat cu boala parodontală a fost corelat cu neuroinflamație și cu progresia bolii Alzheimer. Cercetarea care a descoperit acest lucru, ce are la bază o echipă internațională de oameni de știință, aduce și mai multe dovezi științifice care asociază sănătatea orală precară cu demența și cu neurodegenerescența.
Ideea că boala parodontală joacă un rol în debutul ori în progresia bolii Alzheimer este o ipoteză care stă la granița cercetării în privința demenței. Însă în ultimii câțiva ani, din ce în ce mai mulți oameni de știință au început să ia în serios această idee, iar studiile au început să ia în vizor această asociere.
Majoritatea cercetărilor de până acum s-au axat pe posibilele modalități în care Porphyromonas gingivalis (Pg), bacteria responsabilă pentru majoritatea cazurilor de boală parodontală, ar putea influența creierul, fie direct, fie indirect. Acest studiu nou și-a îndreptat însă atenția spre un alt tip de bacterie din cavitatea bucală, Fusobacterium nucleatum, care este cunoscută pentru că crește în volum în prezența parodontitei.
În decursul unei serii de experimente robuste realizate pe animale, noua cercetare a demonstrat modul în care F. nucleatum poate crește proliferarea celulelor imunitare în creier. Acest răspuns inflamator a fost apoi observat întrucât accelera progresia bolii Alzheimer la animalele crescute pentru a crea modelul pentru această boală.
„În acest studiu, laboratorul nostru este primul care a descoperit că Fusobacterium nucleatum poate să genereze inflamație sistemică și poate chiar să se infiltreze în țesuturile sistemului nervos li poate exacerba semnele și simptomele bolii Alzheimer”, a explicat Jake Jinkun Chen de la Facultatea de Medicină Dentară din cadrul Universității Tufts.
Rezultatele studiului nu sugerează că această bacterie din cavitatea orală cauzează în mod direct boala Alzheimer. În schimb, cercetătorii afirmă că bacteriile din această familie „accelerează dezvoltarea bolii prin încurajarea răspunsurilor inflamatorii în creier, exacerbând manifestările comportamentale și pagologice [ale bolii Alzheimer]”.
Râmân, totuși, mai multe întrebări fără răspuns, îndeosebi în legătură cu modul exact în care această bacterie cauzează leziuni directe la nivelul țesutului cerebral.
Studiul acesta nou nu a găsit nicio urmă a bacteriilor F. nucleatum în țesutul cerebral, ceea ce adaugă greutate ipotezei că unele tipuri de răspunsuri inflamatorii la acest patogen trec dincolo de bariera creierului nostru și influențează neurodegenerarea.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe