Newsflash
Internaționale

Epidemie de tuse convulsivă în Europa

de L. Budin - mai 9 2024
Epidemie de tuse convulsivă în Europa

Ţările din UE și din Spațiul Economic European au raportat o înmulțire considerabilă a cazurilor de tuse convulsivă în 2023 şi în primele trei luni din 2024.

Numărul cazurilor înregistrate este de zece ori mai mare comparativ cu fiecare dintre cei doi ani anteriori, transmit Reuters și Agerpres.

În total, au fost raportate aproape 60.000 de cazuri în ţările din Uniunea Europeană şi din Spaţiul Economic European între ianuarie 2023 şi aprilie 2024, a anunțat Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC). Au fost înregistrate 19 decese, 11 la sugari şi 8 la adulţi vârstnici, a precizat ECDC.

Tusea convulsivă, cunoscută şi sub numele de pertussis, este o infecţie bacteriană care afectează plămânii şi căile respiratorii şi este endemică în Europa. Această problemă de sănătate poate fi deosebit de periculoasă pentru copiii mici şi persoanele vârstnice. Copiii cu vârsta sub şase luni sunt deosebit de expuşi riscului de infecţie.

Epidemii mai extinse de tuse convulsivă sunt aşteptate la fiecare 3-5 ani, potrivit ECDC, chiar şi în ţările cu rate ridicate de vaccinare. O uşoară reducere a imunizării în timpul pandemiei de COVID-19 ar fi putut reprezenta un factor de creştere. La ora actuală, cifrele sunt ridicate comparativ cu anii precedenţi. 

Majoritatea statelor europene imunizează în mod obișnuit copiii împotriva tusei convulsive şi multe dintre ele vaccinează, de asemenea, femeile însărcinate pentru a-i proteja pe sugari. ECDC a precizat că unele ţări ar putea lua în considerare posibilitatea de a administra rapeluri copiilor mai mari şi adulților, în condițiile în care imunitatea poate să scadă. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe