Newsflash
Știri

În fiecare zi, trei românce mor de cancer ovarian

de Dorina Novac - mai 9 2023
În fiecare zi, trei românce mor de cancer ovarian

Ziua mondială de luptă împotriva cancerului ovarian este marcată, în fiecare an, la data de 8 mai. FABC atrage atenția că șansele de supraviețuire cresc cu cât cancerul este diagnosticat mai devreme.

Cancerul ovarian provoacă cele mai multe decese și are cele mai mici șanse de supraviețuire dintre cancerele ginecologice. În anul 2020, 1.121 de femei din România au murit de cancer ovarian, iar 1.909 au fost diagnosticate cu această boală, în timp ce în Europa s-au înregistrat 66.000 de noi cazuri. 

Cele mai multe paciente au peste 50 de ani, dar boala apare din ce în ce mai des la femei mai tinere.

„Prezența la medic și controalele ginecologice anuale de rutină, preventive, sunt esențiale. Mai ales când aveți antecedente în familie! Dacă simptomele au apărut deja, cancerul ovarian nu mai este într-un stadiu incipient. Atunci când vă adresați devreme medicului, puteți supraviețui”, a precizat Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).

Citește și: Cancerul ovarian: depistat la timp, șanse mari de vindecare

În ciuda progreselor științifice din ultimii ani, conform statisticilor, doar aproximativ jumătate dintre femei vor trăi cel puțin 5 ani după diagnosticare și doar aproximativ una din trei va trăi cel puțin 10 ani. 

Depistat în stadii incipiente, cancerul ovarian poate fi vindecat în 90-95% dintre cazuri, însă la ora actuală, boala este diagnosticată în stadii avansate, când deja s-a răspândit la țesuturile din jur.

„Cancerul ovarian este o boală pentru care nu avem la dispoziție screening. Nu există niște teste pe care să le facem întregii populații pentru a descoperi boala în faze incipiente. Dacă vă uitați pe statistici, inclusiv în țările cu sisteme de sănătate performante, cancerul ovarian – în trei sferturi dintre cazuri - este diagnosticat în stadii avansate. Pentru că este o boală cu simptome extrem de înșelătoare, care te duc mai degrabă cu gândul în sfera digestivă și abdominală. Nu aș vrea să se înțeleagă că orice disconfort abdominal ar trebui atribuit unui posibil cancer de ovar - nu este o boală foarte frecventă. Dar trebuie făcute consulturi ginecologice chiar și în absența semnelor”, a menționat dr. Dragoș Median, medic primar oncolog.

Simptomele frecvent întâlnite în cazul cancerului ovarian sunt durere la nivelul abdomenului și zonei pelviene, sângerări vaginale, tulburări digestive, balonare, creștere în volum a abdomenului, nevoie frecventă de a urina, edeme la nivelul picioarelor, senzație de sațietate instalată rapid, oboseală extremă.

Femeile care au o rudă de gradul 1 care a suferit de cancer au un risc de aproape două ori mai mare de a face cancer ovarian. În cazul femeilor cu cancer ovarian ereditar, boala apare cu aproximativ 10 ani mai devreme față de cele care nu au avut în familie un caz de cancer de ovar.

Factorii de risc pentru apariția cancerului ovarian sunt antecedente familiale (cancer ovarian, mamar etc.), vârsta de peste 50 de ani, mutații ale genelor BRCA1/2.

„Anunțăm cu ocazia acestei campanii înființarea unui grup de Facebook doar pentru paciente, prietenele și rudele lor. Este un grup închis, doar pentru femei. Din discuțiile noastre cu pacientele cu cancer ovarian, am înțeles nevoia creării unui spațiu sigur în care ele să discute liber despre ce înseamnă această boală, ce a adus ea în viețile lor și cum le modifică viața de zi cu zi. Grupul se numește Cancerul ovarian. Grup doar pentru femei – paciente, rude și prietene și vă rog să îl dați mai departe, să ajungă la cât mai multe femei”, a subliniat Cezar Irimia.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe