Newsflash
Știri

Cancerul ovarian: depistat la timp, șanse mari de vindecare

de Dorina Novac - mai 9 2022
Cancerul ovarian: depistat la timp, șanse mari de vindecare

De Ziua mondială de luptă împotriva cancerului ovarian, FABC atrage din nou atenția asupra faptului că, depistată la timp, această afecțiune are șanse mari de vindecare.

În Europa, cancerul ovarian este a cincea cea mai frecventă cauză de deces la femei, raportat la toate tipurile de cancer. Numai în anul 2020 au primit acest diagnostic aproximativ 66.000 de femei, iar la nivel global peste 310.000.

Cancer_Ovarian

În același an, în România, 1.121 femei au pierdut lupta cu boala. De aceea, de Ziua mondială de luptă împotriva cancerului ovarian, marcată anual la 8 mai, Federația Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC) atrage din nou atenția asupra faptului că, depistată la timp, această afecțiune are șanse mari de vindecare.

„Cancerul ovarian poate afecta femeile de orice vârstă, însă este mai frecvent la cele cu vârsta de peste 50 de ani, care au trecut prin menopauză. Pentru că în stadii incipiente, simptomele cancerului ovarian se pot confunda cu simptomele altor afecțiuni mai puțin grave, dar și pentru că nu există teste care să depisteze cancerul ovarian în fază incipientă, două treimi dintre cazuri sunt diagnosticate în stadii târzii, cu rate mai reduse de supraviețuire la cinci ani (78% în stadiul II, 59% în stadiul III și doar 17% în stadiul IV)”, se artă într-un comunicat.

De aceea, controalele ginecologice periodice, de rutină, în absența oricăror simptome, dar și recunoașterea primelor semne care pot sugera îmbolnăvirea și adresarea imediată la medic, pot face marea diferență.

Cum este diagnosticat cancerul ovarian

În stabilirea diagnosticului de cancer ovarian se efectuează o serie de investigații imagistice (ecografie transabdominală sau transvaginală, CT, RMN sau PET-CT) și de laborator, inclusiv test de sânge pentru CA125, o proteină produsă de unele cancere ovariene. Însă diagnosticul final se face prin efectuarea unei biopsii.

„O spunem și o repetăm ori de câte ori avem ocazia: mersul periodic la ginecolog trebuie să facă parte din rutina de educație pentru sănătate a oricărei femei. Le încurajăm pe doamne să nu aștepte să simtă o durere ca să meargă la specialist pentru că este posibil ca atunci tratamentul să nu dea roadele dorite sau să fie prea târziu”, a precizat Cezar Irimia, președintele FABC.

Mutațiile genetice, factor de risc major

Riscul de a dezvolta cancer ovarian este influențat de mai mulți factori, inclusiv de vârstă, de stilul de viață, de istoricul reproductiv și cel familial.

„De asemenea, riscul este foarte crescut la femeile care au moștenit mutații genetice specifice, cum sunt cele ale genelor BRCA1 sau BRCA2 sau alte modificări ale profilului genetic care cresc riscul de a dezvolta cancer ovarian. Din acest motiv, cunoașterea statusului BRCA, testarea genetică înainte sau în momentul diagnosticării, este importantă atât pentru evaluarea riscului și o posibilă intervenție (chirurgicală) preventivă, cât și pentru a stabili cea mai bună opțiune terapeutică și prognosticul pacientei”, se mai arată în comunicat.

Testarea poate fi efectuată din sânge sau din țesut tumoral cu recomandarea pentru testarea din țesut, care asigură detectarea unui număr suplimentar de mutații BRCA comparatic cu testarea din sânge.

Un alt test genetic introdus recent în practica medicală este scorul deficitului de recombinare omologă (DRO), al cărui rezultat pozitiv poate adăuga opțiuni terapeutice noi pentru pacientele cu cancer ovarian.

„Ulterior, tratamentul va depinde de tipul de cancer ovarian, dar poate include chimioterapie, radioterapie, imunoterapie, intervenții chirurgicale, terapii țintite sau o abordare combinată. Decizia îi aparține unei echipe multidisciplinare pentru că este important ca pacienta să primească cel mai bun tratament într-un timp cât mai scurt”, transmite sursa citată.

Campania de anul acesta dedicată Zilei mondiale de luptă împotriva cancerului ovarian este realizată de FABC cu sprijinul AstraZeneca, OncoTeam Diagnostic, Genekor.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe