Newsflash
Internaționale

Zvonuri demontate: cum se stabilește prețul vaccinurilor COVID-19

de L. Budin - iun. 11 2021
Zvonuri demontate: cum se stabilește prețul vaccinurilor COVID-19

Un studiu britanic a relevat faptul că prețul de vânzare, în Europa, pentru vaccinul anti-COVID pe bază de ARN mesager, era de patruzeci de ori mai mari decât costul de producție. Specialiștii arată care e cauza.

Un studiu al Imperial College din Londra, publicat în decembrie anul trecut, a arătat că, în cazul vaccinurilor anti-COVID-19, prețul de vânzare este mult mai mare decât cel de producție. Acesta din urmă este de 60 de cenți (0,50 euro) pentru o doză de ser Pfizer – în timp ce UE cumpără aceeași doză cu 24 de dolari (19,50 euro).

Luările indignate de poziție, cum că diferența de bani ajunge în buzunarele Big Pharma, au fost demontate de calculele specialiștilor, arată Le Monde.

biotehnologie

Costuri adiționale

Costurile de producție reflectă materia primă și mijloacele de producție care permit obținerea principiului activ al serului. Nu includ costurile de finisare - flacoane, ambalare, control de calitate etc.

Chestionați de ziariștii francezi, autorii studiului britanic au arătat că acestor costuri li se adaugă și altele: cele pentru cercetare și dezvoltare, juridice, pentru teste clinice, distribuție, proprietate intelectuală.

Testele clinice obligatorii, spre exemplu, constituie o etapă care presupune cheltuieli mari. Pentru faza a treia a testului clinic, înainte de a-și lansa pe piață serul, Pfizer ar fi cheltuit cel puțin 300 de milioane de dolari.

Prețului de vânzare i se adaugă și o marjă de profit, pentru societățile care au investit, în cursul ultimului deceniu, miliarde de dolari în dezvoltarea tehnologiei pentru vaccinurile ARN mesager. 

Inovația se plătește

Inovația farmaceutică și medicală se bazează, în mod hotărâtor, pe un model economic finanțat de brevete. Protejând proiectele lor novatoare cu ajutorul brevetelor, laboratoarele pot să le exploateze în exclusivitate timp de 20 de ani. Abia după acest termen au voie și alte laboratoare să dezvolte medicamente generice cu aceeași formulă și să le vândă la prețuri mai mici.  

Vaccinurile ARN mesager, dezvoltate de Pfizer-BioNTech și de Moderna, au fost puse pe piață în mai puțin de un an, ele bazându-se în parte pe brevete anterioare  - respectiv, pe o tehnologie concepută de Universitatea din Pennsylvania prin care se producea ARNm inofensiv pentru organism, cu brevet depus în 2005. Cele două laboratoare au plătit, fiecare, 75 de milioane de dolari pentru a putea exploata acest brevet, arată Le Monde.

Tehnica novatoare, care constă în stabilizarea proteinei spike, a fost rezultatul unei cercetări finanțate din bani publici. E protejată de o licență care ar putea reprezenta, pentru statul american, 1,8 miliarde de dolari. The New York Times arată că doar Pfizer ar fi acceptat să plătească drepturile de folosință.  

Negocieri de la țară la țară

Anumite laboratoare, precum AstraZeneca și Johnson & Johnson, își vând serurile la prețuri mici – între 2 și 7 euro doza, informează Le Monde. La polul opus, Pfizer a negociat prețuri diferite cu fiecare interlocutor.

Tarifele pot fi mici pentru țările din Uniunea Africană (circa 5,50 euro), și pot ajunge la 23 de euro pentru Israel, care a dorit să-și asigure rapid dozele necesare.

Pentru Uniunea Europeană, prețul a fost actualizat, în aprilie anul curent, la 19,50 euro, după cum a relatat site-ul Euractiv.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe