Newsflash
OPINII

Dezideratele medicilor și pacienților în lupta cu cancerele de sânge

de Prof. dr. Horia BUMBEA - mai 29 2024
Dezideratele medicilor și pacienților în lupta cu cancerele de sânge

În fiecare an, în data de 28 mai se marchează ziua cancerelor de sânge.

Este un moment de conștientizare a existenței acestei probleme medicale, un moment în care medicii și pacienții încearcă să aducă în atenția societății problemele ridicate de hemopatiile maligne. 

Anul acesta au fost dezbătute aceste probleme în cadrul a două manifestări, organizate de Federația Asociațiilor de Boli Cronice (FABC) și Societatea Română de Hematologie (SRH). 

În cadrul evenimentului FABC s-a discutat tema donării de celule stem hematopoietice (CSH), având în vedere dezvoltarea centrelor de transplant de celule stem hematopoietice, în cei peste 24 de ani care au trecut de la primul transplant medular realizat în Romania. 

Un donator voluntar de celule stem hematopoietice și un pacient care a primit celule stem de la un donator din registrul internațional au venit în fața publicului și au susținut nevoia unei implicări mai puternice a societății civile pentru creșterea numărului de donatori, esențială pentru a crește șansele pacienților care au nevoie de un astfel de transplant. 

Directorul Registrului Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice a precizat că în prezent există 47 de pacienți români care nu au donator compatibil, ceea ce întârzie accesul acestor pacienți la procedura de transplant de CSH. 

În cadrul evenimentului Societății Române de Hematologie, asociațiile de pacienți au adus în discuție problemele încă nerezolvate ale accesului la servicii de suport, mai ales la pacienții cu mielom multiplu, dar și problemele de integrare socială a bolnavului cu cancer sau suportul psihologic necesar din ce în ce mai mult în nevoile pacientului cu hemopatie malignă. Profesioniștii hematologi au adus în discuție situația actuală a diagnosticului și tratamentului disponibil pentru pacientul român cu hemopatie malignă. 

În prezent, accesul la metodele moderne de diagnostic este mult îmbunătățit, prin posibilitatea de a efectua testele necesare, atât histopatologic, imunofenotipic, dar și genetic sau molecular, fie în leucemiile acute, fie în hemopatiile cronice. Tratamentele disponibile în România sunt actualizate, la nivelul la care a ajuns în acest moment știința, pe plan mondial, fiind disponibile terapii inovative, imunoterapia, inclusiv terapia CAR-T, ceea ce crește șansele de răspuns în boli pentru care, nu cu multă vreme în urmă, medicii hematologi nu aveau alternative terapeutice. 

 

Mai mulți donatori și servicii de suport mai bune - acestea sunt dezideratele medicilor și pacienților în lupta cu cancerele de sânge

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe