Newsflash
Știri

Ziua Mondială a Somnului, marcată printr-o conferință de presă online

de Dorina Novac - mar. 15 2023
Ziua Mondială a Somnului, marcată printr-o conferință de presă online

Ziua Mondială a Somnului este un eveniment găzduit de Societatea Mondială a Somnului cu scopul de a informa și crea conexiuni între medic, pacient și autorități privind problematica somnului.

Somnul este o problemă de sănătate mai importantă decât ar părea la prima vedere, fiind baza triunghiului vieții sănătoase, iar perturbarea acestuia putând induce apariţia unei serii de boli.

ziua mondiala a somnului

Astfel, cu ocazia Zilei Mondiale a Somnului, Societatea Română de Pneumologie prin Secțiunea de Somnologie și Ventilație Non-Invazivă, în colaborare cu AREPMF, Societatea de Medicina Muncii și Societatea Romană de Neurologie, organizează, în data de 16 martie, ora 11:00, conferința de presă desfășurată online „Somnul este esențial pentru sănătate”.

Modul în care se poate asigura un somn sănătos, care sunt efectele perturbării acestuia atât pentru individ cât și pentru societate, cum pot fi abordate sistematic prin utilizarea ghidurilor medicale și serviciile furnizate în acest sens cu scopul îmbunatațirii permanente a calitații actului medical și a calității vieții pacientului sunt doar o parte din subiectele care vor fi abordate multidisciplinar în cadrul conferinței de presă.

Citește și: Elementele care dictează un somn de calitate

Prof. univ. dr. Roxana Maria Nemeş, medic primar pneumolog, medic specialist pediatru, președinte al Societăţii Române de Pneumologie, a precizat că Societatea Română de Pneumologie este unul dintre principalii piloni implicați în dezvoltarea somnologiei românești prin găzduirea de conferințe de presă, conferinte medicale privind problematica somnului. Somnul este esențial pentru sănătate după cum ne atrage atenția și sloganul recomandat de Societatea Mondială a Somnului pentru anul acesta „Sleep is Essential for Health”.

Este importantă abordarea multidisciplinară a patologiei legate de tulburările respiratorii în timpul somnului.

Primul Ghid metodologic

Dr. Ioana Munteanu, medic primar pneumolog, preşedinte al Secțiunii de Somnologie și Ventilație Non Invazivă a Societății Române de Pneumologie, va prezenta munca din ultimul an a secţiunii, primul Ghid metodologic privind managementul pacientului cu tulburări respiratorii în timpul somnului.

Recomandările din ghid au fost elaborate de un grup de 40 de specialişti din diverse domenii medicale: pneumologie, medicina muncii, neurologie, cardiologie, diabetologie, medicină de familie, ORL, ATI.

„A fost evaluat de experţi interni și internaționali și a fost prezentat ca un real sprijin pentru toate categoriile de medici implicați în diagnosticul și în tratamentul acestei patologii, prin oferirea unui cadru comun de abordare a pacientului cu tulburări ventilatorii în timpul somnului, de la diagnosticare la conduită clinică și terapeutică, mai ales acum când CNAS și MS au aprobat decontarea terapiei pentru această categorie de pacienți”, se arată într-un comunicat.

Ghidul conține pe lângă informațiile referitoare la screeningul, diagnosticul, tratamentul și monitorizarea acestor pacienți şi informații privind legislaţia aferentă SASO, în ceea ce priveşte siguranța circulației cât şi la locul de muncă. De asemenea, propune ierarhizarea structurilor ce acordă servicii de somnologie și soluții sustenabile în sistemul medical românesc pentru pacienții cu necesar de ventilație invazivă de lungă durată și care acum sunt mari consumatori de resurse aferente serviciilor ATI.

Dr. Mahler Beatrice, medic primar pneumolog, mangerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, Bucuresti va vorbi despre Abordarea holistică a îngrijirii tulburărilor de somn în Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta.

„Somnul este parte integrantă a fiecărei zile, iar sănătatea somnului asigură sănătatea întregului organism. Orice dezechilibru în perioada nopții se traduce printr-o suma de consecințe fiziopatologice care modifică funcționarea organismului, de la tulburări hemodinamice, la dezechilibre metabolice și hormonale. Respirația înseamnă viață, iar pe parcursul vieții menținerea unei respirații sănătoase atât ziua cât și noaptea asigură prim planul de interacțiune între diversele organe și sisteme care alcătuiesc organismul nostru”, se mai arată în comunicat.

Abordarea multidisciplinară 

Abordarea multidisciplinară a tulburărilor de somn este esențială, iar Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta face asta prin echipa multidisciplinară care asigură diagnosticul tulburărilor de somn: de la pneumolog, la ORL-ist, medic de diabet nutriție și boli metabolice, la kinetoterapeut și psiholog.

Anul 2022 a adus o creștere acestui tip de servicii, la nivelul anterior pandemiei, peste 1000 de pacienți beneficiind de acest tip de serviciu, iar prin creșterea numărului de specialiști cu competență în somnologie apreciez că acest tip de asistență oferită de IPMN, va fi cel mai amplu la nivel național.

Acad. prof. dr. Florin Mihălţan, medic primar pneumolog, viitor preşedinte al Societăţii Române de Pneumologie, va prezenta aspecte şi obiceiuri legate de somn ale românilor și moldovenilor (Europa de Est).

Somnul românilor și al moldovenilor (Europa De Est) este extrem de afectat. Într-o anchetă pe aproape 1.000 de concetățeni, insomnia este prezentă la 31% și doar 50% au un somn de bună calitate.

În 52% din cazuri, orarul de somn este afectat de serviciu, 16% lucrând în ture de noapte. Alte elemente care viciază somnul sunt numărul mediu de 9,2 h petrecut în fața ecranelor (laptop, telefon, televizor), păstrarea telefonului în dormitor în 70,55% din cazuri, 11,04% durerile în gambe, 12% o cameră inadecvată somnului, 20% au sforăit și 9% opriri ale respirației; 6% sunt obezi și 43% sunt somnolenți diurn; 5% au fost implicați în accidente la volan iar 1% datorită somnolenței.

stil de viață sănătos

Prof. univ. dr. habil Doina Todea, medic primar pneumolog, UMF „Iuliu Hateganu” Cluj – Napoca, va prezenta problematica somnului în contextul unui stil de viață sănătos. Un stil de viață sănătos reprezintă un mod eficient de menținere a stării de sănătate printr-o dietă echilibrată, exerciții fizice periodice și un program de somn pe măsură.

Problemele cauzate de privarea de somn apar şi se dezvoltă în timp, iar rolul lor pe termen lung poate fi serios, determinând un risc crescut de boli cardio vasculare, metabolice, obezitate /creştere în greutate, accidente rutiere sau la locul de muncă, afectarea sistemului imunitar, reducerea performanţelor atletice, a funcţiilor cognitive, a gradului de concentrare, memorie, tulburări emoţionale/depresie, anxietate, ce afectează calitatea vieţii.

Prof. univ. dr. Agripina Raşcu, UMF „Carol Davila” București, medicina muncii alături de dr. Claudia Handra şi dr. Marina Oţelea, va prezenta aspecte privind munca în schimbul de noapte, cauza pentru tulburările de somn.

Munca în schimburi alternante, munca de noapte, programul de lucru neregulat și flexibil, împreună cu noile tehnologii, sunt reperele tranziției către „o societate de 24 de ore pe zi, 7 zile din 7” dar, pentru mulți dintre noi, cerințele mari atât la locul de muncă, cât și în timpul liber fac ca timpul acordat pentru somn să se scurteze. Studiile susţin o creştere a incidenţei tulburărilor de somn cauzată de munca în schimbul de noapte.

Modificarea somnului

Conf. univ. dr. Cristina Panea, medic primar neurolog, șef Clinica Neurologie Spitalul Universitar de Urgență Elias, director Departament Neuroștiințe Clinice – Facultatea de Medicină, UMF „Carol Davila”, viitor președinte ales al Societății de Neurologie din România, va prezenta Modificarea somnului – relație bidirecțională cu afecțiunile cerebrale.

„Somnul este esențial pentru gândire, atenție, memorie, stare de dispoziție cât și pentru funcționarea întregului organism. Întrucât centrii nervoși responsabili de producerea somnului sunt integrați structural și funcțional în rețelele creierului, este de înțeles relația de interdependență dintre tulburările de somn și bolile cerebrale. Afecțiunile cerebrale modifică, în marea lor majoritate, durata, structura și calitatea somnului și uneori acesta poate fi primul semn al unei boli severe, ca boala Parkinson sau Alzheimer”, transmite sursa citată.

De aceea, este important ca nu doar specialiștii neurologi să fie sensibili la modificările somnului, ci și alte categorii de medici (de familie spre ex.), dar mai ales populația, pentru că diagnosticarea precoce a acestor boli, oferă posibilități de tratament care cresc în mod real calitatea vieții persoanelor afectate.

Dr. Monica Marc, medic primar penumolog, UMF „Victor Babeș” Timișoara, va aborda aspecte specifice adolescentului privind Privarea de somn şi consecinţele asupra sănătății la adolescent. Societatea modernă în care trăim aduce după sine şi o serie de urmări, unele dintre ele cu efect nociv. Astfel, programul încărcat de muncă, responsabilităţi sociale multiple, stil de viaţă dezordonat, pot duce la privarea de somn.

Toate acestea pot avea consecinţe multiple asupra sănătăţii, de la somnolenţa diurnă la tulburări cognitive, cu impact pe termen lung.

Dr. Mihaela Oros, medic primar pediatru, va puncta aspectele particulare ale somnului la copil. Somnul copiiilor prezintă numeroase diferențe față de cel al adulţilor, consolidarea somnului pe durata nopţii fiind un proces de invăţare pe care copiii îl parcurg diferit în funcţie de etapele de vârstă. Există însă numeroase situaţii şi la vârsta pediatrică, cum ar fi obezitatea care afectează din ce în ce mai mulţi copii şi adolescenţi sau diferite afecţiuni medicale complexe în care sunt necesare investigaţii de somn precum polisomnografia.

Lipsa unui somn de calitate la copii poate duce la: probleme comportamentale, dificultăţi şcolare şi de învăţare, anxietate, depresie, impulsivitate, hiperactivitate, efecte asupra creşterii, efecte de deprimare a sistemului imun, disfuncţie metabolică - dislipidemie, hipertensiune arteriala, creşterea rezistenţei la insulină.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe