Newsflash
ACTUALITATE Știri

Variola maimuţei, declarată urgenţă de sănătate publică

de Magdalena Tănăsescu - aug. 16 2024
Variola maimuţei, declarată urgenţă de sănătate publică

Epidemia de mpox, boală cunoscută anterior drept variola maimuţei, a fost declarată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) ca fiind o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional.

Este vorba de cel mai ridicat nivel de alertă, pentru a doua oară în doi ani, în urma unui focar de infecţie virală în Republica Democrată Congo. Focarul s-a răspândit în ţările vecine, unde în ultimele săptămâni au fost raportate 90 de cazuri. 

„Comitetul de urgenţă s-a reunit şi m-a informat că, în opinia sa, situaţia constituie o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional. Am acceptat această recomandare”, a declarat directorul general al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, citat de Agerpres.

Conform declaraţiilor făcute de şeful OMS, peste 14.000 de cazuri de infectare cu o nouă tulpină de mpox au fost detectate în Africa în acest an. Cel puţin 500 de persoane au murit în epidemia actuală, a mai susţinut el.

Mpox este o boală virală care se răspândeşte de la animale la om, însă se poate transmite şi prin contact fizic direct cu o persoană infectată cu acest virus. Ea declanşează simptome similare gripei şi apariţia unor leziuni cutanate purulente. Majoritatea cazurilor sunt uşoare, dar în anumite condiţii această boală poate ucide.

Potrivit euronews.com, Suedia a raportat joi, 15 august a.c., primul caz de infectare cu variola maimuței din afara Africii, la o persoană care a stat o perioadă într-o zonă a continentului african unde a existat o epidemie de variola maimuței. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe