Newsflash
Internaționale

Varianta Delta Plus, noua ameninţare mondială

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - iul. 2 2021
Varianta Delta Plus, noua ameninţare mondială

O nouă variantă Delta a virusului SARS-CoV-2 se răspândește rapid la nivel mondial, 11 ţări anunţând deja cazuri de infectare.

principala_1Autorităţile din India au anunţat că în urma secvenţierii genomice a variantei Delta Plus s-au identificat elemente care conferă acesteia o transmisibilitate rapidă și o capacitate de a se lega mult mai strâns de receptorii de la nivel pulmonar.

În același timp, aceasta ar determina și o reducere a răspunsului imun. Experţi de la Universitatea din Leicester consideră că această variantă ar avea caracteristici ce i-ar oferi capacitatea de a scăpa de sub efectul protector conferit de vaccinurile împotriva SARS-CoV-2 existente în prezent, însă nu se știe în ce măsură ar afecta eficacitatea acestora.

Cel mai mare număr de cazuri de infectare cu varianta
Delta Plus a fost raportat în SUA (83 de cazuri la 16 iunie), pe locul doi
situându-se Marea Britanie cu 41 de cazuri, conform serviciului de sănătate publică din Marea Britanie. Primele persoane la care a fost identificată varianta au avut istoric recent de călătorie/tranzitat în Nepal sau Turcia.

Screening în mai multe state

Conform CNN, până în acest moment există cel puţin 200 de cazuri de infecţie cu Delta Plus, iar oficialităţile recomandă, momentan, precauţie. În India, unde încă se raportează aproximativ 50.000 de cazuri de COVID-19 și 1.000 de decese zilnic, au fost identificate până acum 40 de cazuri, în trei state fiind iniţiat screeningul pentru această tulpină.

Dr. Scott Gottlieb, fost comisar FDA (Food and Drug Administration), a declarat pentru postul de televiziune american CBS că este probabil ca această variantă să devină sursa dominantă pentru infecţie și să determine noi valuri la toamnă, la risc fiind cei nevaccinaţi.

Varianta Delta a fost identificată pentru prima dată în februarie, în India, iar noua variantă, B.1.617.2.1 (sau AY.1) – Delta Plus a fost raportată pentru prima dată la 11 iunie în Marea Britanie, însă anumite surse au anunţat faptul că variantă ar fi fost prezentă încă din 26 aprilie. Delta Plus
conţine și o mutaţie numită K417N, care afectează proteinele de tip spike.

Cercetătorii consideră că aceasta ar contribui la evitarea răspunsului imun, însă impactul asupra transmisibilităţii nu a fost încă stabilit. În plus, oamenii de știinţă subliniază că există și alte tipuri de mutaţii ale variantei Delta, însă aceasta este cea mai cunoscută. Tulpina Delta clasică (B.1.617.2) s-a răspândit rapid, fiind cu 40 până la 60% mai contagioasă faţă de varianta Alfa, identificată pentru prima dată în Anglia.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe