Perturbarea serviciilor de imunizare de rutină ar putea crește riscurile ca bolile care pot fi prevenite prin vaccin să reapară. Vaccinurile rămân esențiale și pe durata pandemiei.
Săptămâna Mondială a Imunizării (SMI) capătă o semnificație aparte anul acesta, în contextul în care omenirea se luptă cu o nouă boală infecțioasă, COVID-19. Cercetători de pe toate continentele colaborează pentru a dezvolta un vaccin sigur și eficient împotriva noului coronavirus. Pe de altă parte, menținerea producției și a furnizării celorlalte vaccinuri este și ea vitală în această perioadă în care caracterul urgent al nevoii de soluționare a crizei noului coronavirus poate pune într-un con de umbră vaccinarea de rutină. Organizația Mondială a Sănătății a emis deja, în contextul SMI, recomandări în sensul continuării vaccinării de rutină și în timpul pandemiei, acolo unde este fezabil și în condiții de siguranță.
Anticipare și adaptare, cuvântul de ordine
Aflăm de la Sanofi, unul dintre producătorii mondiali de vaccinuri, că, pe lângă implicarea în dezvoltarea uni vaccin împotriva SARS-CoV-2, echipele sale lucrează și pentru a se asigura că vaccinurile de protecție pe tot parcursul vieții împotriva altor boli infecțioase ajung la furnizorii de servicii medicale și la pacienții din întreaga lume.
Ne monitorizăm piețele de vaccinuri pediatrice, de rapel și de călătorie și încercăm să anticipăm schimbări de cerere, posibil pentru următorul sezon gripal. Facem tot ce putem pentru (…) a anticipa și a ne adapta planificarea în funcție de posibilele nevoi ce ar putea să ne fie semnalate. (…) punem în aplicare toate planurile de continuitate a activității necesare pentru producerea, ambalarea, expedierea, distribuirea și furnizarea de vaccinuri în întreaga lume. (Bertrand Laviron, directorul lanțului global de aprovizionare cu vaccinuri Sanofi)
În acest sens, transportatorii de marfă au pregătite compartimente specializate, cu aer condiționat, pentru vaccinuri, chiar și în condițiile deplasărilor aeriene foarte reduse în timpul restricțiilor.
Cercetarea și dezvoltarea în condiții vitrege
Chiar și în condițiile impuse de actuala pandemie, în special cele de distanțare fizică, este necesar ca activitățile de cercetare și dezvoltare să nu fie întrerupte. În primul rând, și cel mai important, trebuie asigurată continuitatea pentru persoanele înscrise în studiile clinice aflate în desfășurare, inclusiv furnizarea de vaccinuri candidate. În timp ce noi proiecte de vaccinuri se lansează, nu trebuie scăpată din vedere monitorizarea studiilor clinice pentru alte vaccinuri candidate, de la țară la țară, studiu cu studiu, pentru a atenua întârzierile unor studii clinice în curs, și a actualiza progresul tuturor programelor de cercetare și dezvoltare. Comisia Europeană tocmai a lansat un set de recomandări în acest sens.
Reprezentanții Sanofi spun că au dezvoltat planuri specifice de continuitate a furnizării de vaccinuri pentru a se asigura că un număr maxim de participanți la studiile clinice pot continua să primească vaccinuri în calendarul stabilit, în condiții de siguranță atât pentru pacienți, cât și pentru operatorii din cadrul studiilor.
Reorganizăm sarcinile și procesele de lucru pentru a ne asigura că generează maximum de eficiență în acest nou context. Este esențial ca știința și medicina să poată progresa în continuare. (Elsa Defrasne, director global Proiecte Strategice în Cercetarea și Dezvoltarea Vaccinului, cu sediul în Lyon, Franța)
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe