Newsflash
Internaționale

Comisia Europeană vrea să combată dezinformarea legată de coronavirus

de Florentina Ionescu - ian. 29 2021
Comisia Europeană vrea să combată dezinformarea legată de coronavirus

Pentru a combate dezinformarea cu privire la coronavirus, Comisia Europeană anunță că a fost extins programul de monitorizare a platformelor, cu accent pe vaccinuri.

Comisia Europeană (CE) publică un set de rapoarte privind acțiunile suplimentare întreprinse de semnatarii Codului de bune practici privind dezinformarea în vederea combaterii dezinformării legate de coronavirus.

uniunea europeana combatere dezinformare coronavirus

Aceste rapoarte arată că platformele au sporit vizibilitatea conținutului bine documentat, milioane de utilizatori fiind direcționați către surse de informare specifice, se arată într-un comunicat remis redacției.

De asemenea, platformele online au inclus, în condițiile de utilizare a serviciilor lor, politici de eliminare a dezinformării cu privire la vaccinuri, care s-au concretizat prin blocarea a sute de mii de conturi, oferte și solicitări de anunțuri legate de coronavirus și cuprinzând informații greșite cu privire la vaccinare, și și-au intensificat activitatea cu verificatorii veridicității informațiilor pentru a face mai vizibil conținutul verificat privind vaccinarea. Această serie de rapoarte marchează sfârșitul perioadei inițiale de raportare de 6 luni.

Platformele online vor furniza mai multe date

Având în vedere relevanța acestor rapoarte în contextul epidemiologic actual, programul va continua și în următoarele 6 luni, potrivit comunicatului.

De asemenea, CE le-a solicitat platformelor online să furnizeze mai multe date cu privire la evoluția răspândirii dezinformării pe parcursul crizei provocate de coronavirus și la impactul granular al acțiunilor lor la nivelul țărilor UE.

„Pandemia a devenit un teren fertil pentru afirmații false și teorii ale conspirației, iar platformele sunt un amplificator important al acestui tip de mesaje. Trebuie să continuăm să colaborăm pentru a ne îmbunătăți lupta împotriva dezinformării, dar avem nevoie de mai multă transparență și de eforturi mai susținute din partea platformelor online. Extinderea programului de monitorizare constituie o lecție valoroasă în activitatea noastră de revizuire a Codului de bune practici împotriva dezinformării”, a declarat Věra Jourová, vicepreședinta pentru valori și transparență.

Sunt necesare măsuri substanțiale

„Pandemia de COVID-19 a evidențiat rolul pe care îl joacă platformele, cu responsabilitățile corespunzătoare. Trebuie luate măsuri substanțiale pentru a preveni ca dezinformarea să împiedice eforturile comune de vaccinare ale tuturor țărilor UE. Platformele trebuie să devină mai transparente, inclusiv în ceea ce privește eficacitatea măsurilor luate”, a subliniat Thierry Breton, comisarul pentru piața internă.

Acest program de raportare lunară a fost creat ca rezultat al Comunicării comune din 10 iunie 2020 pentru a asigura responsabilitatea față de public în ceea ce privește eforturile depuse de platforme și de asociațiile relevante din sector pentru a limita dezinformarea online legată de coronavirus.

Rapoartele de astăzi se concentrează asupra acțiunilor întreprinse în decembrie 2020 de Facebook, Google, Microsoft, Twitter și TikTok.


Notă autor:

Credit foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe