Newsflash
Ars Medici

Utilizarea balonului pentru tamponament uterin în practica obstetricală

Utilizarea balonului pentru tamponament uterin în practica obstetricală
   Complicaţiile din timpul sarcinii şi naşterii sunt principalele cauze de deces în rândul femeilor aflate la vârsta reproducerii. Sub 1% din aceste decese se produc în ţările mai dezvoltate, ceea ce indică faptul că majoritatea acestora pot fi prevenite dacă există suficiente resurse şi servicii de sănătate disponibile.
   Mai mult de jumătate din aceste decese materne apar în primele 24 de ore după naştere, şi majoritatea se datorează hemoragiei postpartum. Hemoragia postpartum (HPP) sau sângerarea abundentă după naştere este cea mai importantă cauză directă a deceselor materne în ţările în curs de dezvoltare. Aproximativ 25% din totalul deceselor materne din întreaga lume se datorează hemoragiei, procentele variind de la sub 10% la aproape 60% în unele ţări. Un studiu sistematic al OMS, realizat în 2006, a arătat că 34% din decesele materne din Africa se datorau hemoragiei (Khalid S. Khan et al., 2006). Chiar dacă o femeie supravieţuieşte HPP, ar putea suferi de anemie gravă şi de alte probleme de sănătate cronice. Existenţa cadrelor medicale calificate, pregătite să asiste la o naştere, reprezintă un avantaj în ceea ce priveşte situaţia mamelor şi a nou-născuţilor. Rolul lor este acela de a preveni HPP oferind servicii de obstetrică de calitate şi aplicând managementul activ al ultimului trimestru de sarcină (AMTSL, active management of the third stage of labour) în cazul tuturor naşterilor vaginale, precum şi de a împiedica decesul în urma HPP reacţionând rapid şi adecvat atunci când aceasta se produce.
  Hemoragia postpartum, definită ca pierderea a peste 500 ml de sânge, apare la aproximativ 18% din naşteri. O pierdere de sânge de peste 1.000 ml este considerată a avea importanţă fiziologică şi provoacă o instabilitate hemodinamică. Chiar şi cu o gestionare adecvată a situaţiei, Fig. 1. Cateterul cu balon Bakri, urmărit prin ecografie; porţiunea cu balon a cateterului este introdusă în uter. Medicul trebuie să se asigure că întregul balon este introdus dincolo de canalul cervical şi de ostiumul intern (Hoffman, 2009)aproximativ 3% din naşterile vaginale vor avea ca rezultat o hemoragie postpartum severă. Este cea mai întâlnită morbiditate maternă în ţările dezvoltate şi o importantă cauză de deces în întreaga lume (Anderson şi Etches, 2007).
   În ţările în curs de dezvoltare, complicaţiile din timpul sarcinii şi naşterii rămân principala cauză a decesului, îmbolnăvirii şi invalidităţii femeilor aflate la vârsta reproducerii. Există semne de îmbunătăţire globală a sănătăţii fătului şi bunăstării mamelor, însă majoritatea deceselor materne se produc în cele mai sărace ţări. Riscul de deces matern în Africa subsahariană, raportat la întreaga durată a vieţii, este de 1 din 16, spre deosebire de 1 din 2.800 în ţările dezvoltate. Cauzele acestor discrepanţe sunt complexe şi includ sărăcia, inegalitatea, războiul şi revoltele civile şi influenţa distrugătoare a HIV/SIDA, precum şi eşecul transformării cunoştinţelor teoretice despre protejarea vieţii în acţiuni practice eficace şi al investiţiei adecvate în sănătatea publică şi într-un mediu sigur (Ramanathan şi Arulkumaran, 2006).

Definiţii

   Până în momentul de faţă, nu s-a putut stabili nicio definiţie satisfăcătoare a HPP. O pierdere de sânge de peste 500 ml, care însoţeşte o naştere vaginală, sau o pierdere de peste 1.000 ml, care însoţeşte o naştere prin cezariană, a fost adesea utilizată pentru diagnosticare. Au fost sugerate şi praguri alternative, cum ar fi 600 ml, 1.000 ml şi 1.500 ml, precum şi o scădere substanţială a hematocritului sau necesitatea unei transfuzii sanguine. Auditul scoţian confidenţial al morbidităţii materne severe defineşte hemoragia majoră ca o pierdere de sânge estimată mai mare sau egală cu 2.500 ml sau ca transfuzarea a cinci sau mai multe unităţi de sânge sau ca tratamentul coagulopatiei (plasmă proaspăt îngheţată, crioprecipitat, trombocite).
   Subestimarea pierderii de sânge în urma naşterii este o problemă frecventă. Diagnosticarea este adesea subiectivă şi multe cazuri rămân nedepistate. HPP primară, cu o pierdere de sânge de peste 1.000 ml, apare la 1–5% din naşterile vaginale în ţările puternic dezvoltate (Mousa şi Alfirevic, 2007).
   Aceste definiţii sunt oarecum arbitrare, deoarece estimarea clinică vizuală a pierderii de sânge nu este fiabilă, iar cantitatea medie de sânge pierdut poate atinge 500 ml după o naştere vaginală fără alte complicaţii şi 1.000 ml după o naştere prin cezariană. Chiar şi cu o metodă de evaluare exactă, cantitatea de sânge pierdut este adesea mai puţin importantă decât efectul pe care îl are asupra femeii în cauză, care depinde de volumul sanguin al acesteia şi de orice alt factor de sănătate secundar. Din acest motiv, s-a sugerat că o definiţie utilă este aceea care ia în considerare orice pierdere de sânge ce provoacă o modificare fiziologică majoră (de ex. scăderea tensiunii arteriale), deoarece riscul de deces în urma HPP depinde nu numai de cantitatea de sânge pierdut şi de ritmul de pierdere a acestuia, ci şi de starea de sănătate a femeii în cauză (Stergios K. Doumouchtsis et al., 2008).
   HPP este clasificată în primară şi secundară. HPP primară apare în primele 24 de ore de la naştere, iar HPP secundară, în termen de 24 de ore, până la 6–12 săptămâni postpartum (ACOG Practice Bulletin, 2006).
   Pacientele reacţionează la pierderea de sânge în diverse moduri, în funcţie de starea lor de sănătate anterioară, de ex. anemie sau preeclampsie (Ramanathan şi Arulkumaran, 2006). Sângerarea în urma naşterii este o cauză importantă a mortalităţii materne.  Este răspunzătoare pentru aproape un sfert din totalul deceselor materne din întreaga lume, cu o estimare de 125.000 de decese pe an.
   Şi, având în vedere că în lumea aflată în curs de dezvoltare se înregistrează aproximativ 125 de milioane de naşteri anual, riscul de deces matern din cauza HPP este de aproximativ 1 la 1.000 de naşteri. În Marea Britanie, riscul de deces matern din cauza HPP este de aproximativ 1 la 100.000 de naşteri (Carroli et al., 2008).
   Organizaţia Mondială a Sănătăţii a examinat studiile asupra HPP publicate în perioada 1997–2002 pentru a stabili unele definiţii mai exacte ale HPP şi pentru a evalua incidenţa acesteia. Rezultatele preliminare sugerează că sângerarea abundentă a fost înregistrată în 0,84 până la 19-80% din totalul naşterilor (Lalonde et al., 2006).

Tratamentul hemoragiei postpartum

   Recunoaşterea rapidă, resuscitarea şi restabilirea volumului sanguin circulant, precum şi identificarea şi tratarea simultane ale cauzei reprezintă cheia managementului HPP (Colegiul American de Obstetrică-Ginecologie, 1997). Personalul medical trebuie să asigure gestionarea treptată a HPP, folosind identificatorul HAEMOSTASIS (vezi tabelul), urmând etapele într-o succesiune rapidă până la obţinerea hemostazei.

Balonul pentru tamponament uterin

   Tamponamentul uterin constituie o alternativă terapeutică pentru HPP. A fost utilizat frecvent până când, în 1950, s-a argumentat că procedura „contravine fiziologiei“ şi că, prin urmare, este de neacceptat (Eastman, 1950). Pe lângă aspectul nefiziologic, obiecţiile pe termen lung vizavi de tamponamentul uterin postpartum au inclus teama de infecţii şi de hemoragii ascunse. Deşi există puţine dovezi atât în favoarea respingerii, cât şi în favoarea adoptării acestei tehnici, chiar şi în a 20-a ediţie a Obstetricii Williams se menţionează, cu caractere aldine, că „uterul care a purtat recent o sarcină nu poate fi tamponat satisfăcător imediat după naştere deoarece se dilată sub influenţa tamponamentului, rezultatul fiindFig. 2. Cateterul cu balon Rusch după umflarea cu lichid utilizându-se o seringă introdusă în orificiul de drenaj şi nu în cel al valvei hemoragii ulterioare ascunse, care pot fi fatale“ (Cunningham, 1997).
   Tehnica tamponamentului uterin a fost reimplementată în anii ’80-’90, după ce s-a demonstrat (Maier, 1993) că aceste nelinişti anterioare referitoare la hemoragiile ascunse şi la infecţii nu au putut fi confirmate. Un alt studiu retrospectiv nu a fost publicat decât recent (Hsu et al., 2003), rezultatele acestuia fiind similare celor ale studiului realizat de Maier (1993). Literatura de specialitate menţionează peste 1.000 de cazuri în care tamponamentul uterin a fost utilizat pentru HPP, rezultatele fiind în majoritate pozitive.
   În cazul tamponamentului uterin, câţiva metri de tifon lat sunt introduşi în cavitatea uterină după o naştere prin cezariană sau vaginală. Se va proceda cu atenţie, pentru a se împacheta sistematic fundul uterin dintr-o parte într-alta, evitându-se crearea de spaţii moarte. Recomandările obişnuite includ atonia uterină, placenta praevia şi placenta accreta (Bouwmeester et al., 2005).
   Pacientei i se administrează antibiotice şi bandajul este lăsat înăuntru timp de 24 de ore, până când reechilibrarea hidrică şi sanguină este finalizată. Tamponamentul uterin poate fi foarte util atunci când intervenţiile chirurgicale nu se pot efectua în locaţia curentă sau când femeia în cauză este prea instabilă pentru a fi supusă unei intervenţii chirurgicale în acel moment (Schuurmans et al., 2000).
   După reavizarea tamponamentului uterin, s-au făcut încercări de a introduce şi alte metode eficiente de „împachetare uterină“. Utilizarea cu succes a unui tub Sengstaken-Blakemore pentru a controla HPP abundentă a fost raportată în trei cazuri (Chan et al., 1997). Fixarea intrauterină a unuia sau mai multor sonde Foley (Marcovici şi Scoccia, 1999) şi utilizarea unui cateter urinar cu balon hidrostatic (cateter cu balon Rusch) (Johnson et al., 2001) sau a unui cateter prostatic cu balon în combinaţie cu o sutură B-Lynch (Danso şi Reginald, 2002) pentru realizarea de tamponamente în cazuri de atonie uterină, placenta praevia şi placenta accreta au fost, de asemenea, raportate.
   Un „test de tamponament“ pentru diagnosticare a fost propus de Condous et al., 2003, pentru a le identifica pe acele paciente care vor avea sau nu nevoie de o intervenţie chirurgicală. După ce metodele conservatorii maximale au fost epuizate, atunci când intervenţia chirurgicală a fost considerată obligatorie, s-a aplicat şi „testul de tamponament“. Acesta constă în introducerea unui cateter esofagian Sengstaken-Blakemore în cavitatea uterină şi umflarea acestuia cu soluţie salină obişnuită pentru a crea un tamponament. În 78,5% din cazurile descrise, acest tamponament a avut drept rezultat oprirea imediată a hemoragiei, 12,5% netrecând testul şi fiind tratate prin laparotomie. În cazurile în care pacientele au reacţionat pozitiv la cateterul esofagian Sengstaken-Blakemore, s-a procedat la infuzarea de oxitocină timp de cel puţin opt ore şi la administrarea de antibiotice cu spectru larg timp de cel puţin 24 de ore, durata medie de păstrare in situ a balonului fiind de 26 de ore. Autorii conchid că testul lor de diagnosticare le identifică rapid pe acele paciente cu HPP care vor avea nevoie de o laparotomie.
   În cazul unei naşteri vaginale, tubul (cu partea distală a balonului gastric pliată) a fost introdus în cavitatea uterină de către operator după explorarea manuală a acesteia. Operaţiunea a fost efectuată sub anestezie locală sau generală, deja realizate, de regulă, pentru naşterea artificială sau pentru explorarea manuală a cavităţii uterine (Seror et al., 2005). Tubul a fost sterilizat în prealabil cu gaz sau a fost utilizat după cufundarea într-o soluţie de 2% glutaraldehidă activată, timp de 20 de minute. După îndepărtarea prin secţionare a capătului distal al tubului dincolo de balon pentru a minimiza riscul de perforare, inserarea a fost facilitată de prinderea marginilor anterioară şi laterală ale cervixului cu o pensă porttampon şi de plasarea balonului esofagian în cavitatea uterină cu ajutorul unei alte pense porttampon. Balonul esofagian a fost umplut cu 70–300 ml de soluţie salină caldă, până când balonul dilatat a putut fi palpat prin abdomen, la fel ca un uter bine contractat, fiind de-abia vizibil la nivelul canalului cervical. O uşoară tragere în această etapă a confirmat fixarea fermă in situ a cateterului esofagian Sengstaken-Blakemore în cavitatea uterină (Condous et al, 2003).
   În cazul cezarienei, tubul a fost introdus prin histerotomie şi balonul umflat într-o manieră similară. Cateterul a fost trecut prin vagin doar atunci când sângerarea a fost ţinută sub control. Tratamentul cu antibiotice cu spectru larg a fost iniţiat sistematic pe parcursul procedurii. Atunci când sângerarea s-a oprit, balonul a fost dezumflat treptat într-un interval mediu de 30 de ore (3 ore şi 30 de minute din 82 de ore) (Seror et al., 2005).
   Dacă, în urma investigării prin cervix, s-a observat că sângerarea se oprise sau că era minimă ori că exista o sângerare minimă în lumenul gastric al cateterului esofagian Sengstaken-Blakemore, s-a considerat că rezultatul testului de tamponament era pozitiv şi că intervenţia chirurgicală, cu o posibilă histerectomie, nu era necesară. Dacă sângerarea de proporţii continua prin cervix sau prin lumenul gastric al tubului, s-a considerat că testul de tamponament eşuase şi s-a procedat la efectuarea unei laparotomii (Condous et al, 2003).
   În cazul tamponamentului uterin, una din problemele previzibile o reprezintă aderenţa tifonului la suprafaţa sângerândă, urmată de desprinderea unui cheag format între timp atunci când tamponamentul este îndepărtat. Un dispozitiv cu balon nu va facilita aderenţa cheagurilor, iar balonul dezumflat va fi mai uşor de îndepărtat decât metri întregi de tifon. Dezumflarea balonului poate fi făcută treptat. Un alt avantaj al balonului este reprezentat de posibilitatea de a măsura în permanenţă pierderea de sânge şi, atunci când se decide că ritmul pierderii este acceptabil, măsurătorile pot fi utilizate pentru a ghida terapia de reechilibrare hidrică. Succesul procedurii de tamponament cu tifon nu este cunoscut imediat, deoarece sângele trebuie să fie absorbit de material pentru a putea fi măsurat (Bouwmeester et al., 2005).
   Tamponamentul cu balon al uterului reprezintă un tratament recunoscut în cazul pacientelor cu hemoragie postpartum masivă şi refractară. Pe baza acestui studiu, peste 87% din femeile cu hemoragie refractară răspund la testul de tamponament. În cazul hemoragiei ce pune în pericol viaţa, acest test de diagnosticare le identifică rapid pe acele femei care au nevoie de o laparotomie. Atunci când rezultatele sunt pozitive, testul de tamponament nu numai că va opri pierderea de sânge şi va conserva uterul, dar le va oferi medicilor implicaţi o oportunitate de a controla şi corecta orice coagulare intravasculară diseminată (coagulopatie de consum). Această procedură ar putea fi efectuată cu uşurinţă de rezidenţii debutanţi în timp ce aşteaptă ajutorul unui coleg mai experimentat (Condous et al, 2003). Balonul Rusch reprezintă un cateter urinar cu balon hidrostatic. Poate fi umflat până la maximum 1.500 ml şi, astfel, este foarte util ca tamponament uterin în urma unei naşteri. Balonul urmează forma naturală a uterului, prin urmare, aplică o presiune simetrică asupra întregii cavităţi uterine. Tamponamentul uterin complex nu este necesar şi dispozitivul este uşor de îndepărtat. Procedura poate fi învăţată cu uşurinţă şi este asociată cu mai puţine riscuri decât alte intervenţii chirurgicale recomandate în astfel de situaţii. În plus, este considerată ieftină în comparaţie cu unele intervenţii medicale şi chirurgicale (Keriakos şi Mukhopadhyay, 2006).  

 

Traducere din limba engleză de Sorana Graziella Cornea


Notă autor:

Bibliografie

1. ACOG educational bulletin. Hemorrhagic shock. Number 235, April 1997 (replaces no. 82, December 1984). American College of Obstetricians and Gynecologists. Int J Gynaecol Obstet. 1997 May;57(2):219-26.

2. ACOG Practice Bulletin: Clinical Management Guidelines for Obstetrician-Gynecologists Number 76, October 2006: postpartum hemorrhage. American College of Obstetricians and Gynecologists. Obstet Gynecol. 2006 Oct;108(4):1039-47.

3. Bouwmeester FW, Bolte AC, van Geijn HP. Pharmacological and surgical therapy for primary postpartum hemorrhage.
Curr Pharm Des. 2005;11(6):759-73.

4. Carroli G, Cuesta C, Abalos E, Gulmezoglu AM. Epidemiology of postpartum haemorrhage: a systematic review. Best Pract Res Clin Obstet Gynaecol. 2008 Dec;22(6):999-1012. doi: 10.1016/j.bpobgyn.2008.08.004. Epub 2008 Sep 25.

5. Chan C, Razvi K, Tham KF, Arulkumaran S. The use of a Sengstaken-Blakemore tube to control post-partum hemorrhage.
Int J Gynaecol Obstet. 1997 Aug;58(2):251-2.

6. Chandraharan E, Arulkumaran S. (2005): Management algorithm for atonic postpartum haemorrhage. J Paediatr Obstet Gynaecol ;31:106- 12

6. Condous GS, Arulkumaran S, Symonds I, Chapman R, Sinha A, Razvi K. The “tamponade test” in the management
of massive postpartum hemorrhage. Obstet Gynecol. 2003 Apr;101(4):767-72.

7. Cunningham FG, MacDonald PC, Gant NF. Williams obstetrics, 20th ed. Norwalk,CT: Appleton-Century-Crofts; 1997.

8. Danso D, Reginald P. Combined B-lynch suture with intrauterine balloon catheter triumphs over massive postpartum haemorrhage. BJOG. 2002 Aug;109(8):963.

9. Eastman NJ. Anomalies of the Third Stage of Labour. Williams’ Obstetrics. 10 ed. New York: Appleton- th. Century-Crofts, 1950:917-9. 21.

10. Hoffman C. (2009): Postpartum Hemorrhage. Postgraduate Obstetrics & Gynecology 2009 Jan;29(2): 1-5

11. Hsu S, Rodgers B, Lele A, Yeh J. Use of packing in obstetric hemorrhage of uterine origin. J Reprod Med. 2003 Feb;48(2):69-71.

12. Johanson R, Kumar M, Obhrai M, Young P. Management of massive postpartum haemorrhage: use of a hydrostatic balloon catheter to avoid laparotomy. BJOG. 2001 Apr;108(4):420-2.

12. Keriakos R, Mukhopadhyay A. The use of the Rusch balloon for management of severe postpartum haemorrhage. J Obstet Gynaecol. 2006 May;26(4):335-8.

13. Khan KS, Wojdyla D, Say L, Gülmezoglu AM, Van Look PF. WHO analysis of causes of maternal death: a systematic review. Lancet. 2006 Apr 1;367(9516):1066-74.

14. Maier RC. Control of postpartum hemorrhage with uterine packing. Am J Obstet Gynecol. 1993 Aug;169(2 Pt 1):317-21; discussion 321-3.

15. Marcovici I, Scoccia B. Postpartum hemorrhage and intrauterine balloon tamponade. A report of three cases. J Reprod Med. 1999 Feb;44(2):122-6.

16. Mousa HA, Alfirevic Z. Treatment for primary postpartum haemorrhage. Cochrane Database Syst Rev. 2003;(1):CD003249.

17. Mousa HA, Alfirevic Z. Treatment for primary postpartum haemorrhage.
Cochrane Database Syst Rev. 2007 Jan 24;(1):CD003249.

18. Ramanathan G, Arulkumaran S. Postpartum hemorrhage. J Obstet Gynaecol Can. 2006 Nov;28(11):967-73.

19. Schuurmans N., Mackinnon C., Lane C., Etches D. & Clinical practice obstetrics Committee. Prevention and management
of postpartum haemorrhage. SOGC clinical practice guidelines. J Soc Obstet Gynaecol Can. 2000 Apr;22(4);271-81

20. Seror J, Allouche C, Elhaik S. Use of Sengstaken-Blakemore tube in massive postpartum hemorrhage: a series of 17 cases. Acta Obstet Gynecol Scand. 2005 Jul;84(7):660-4.

21. Stergios K. Doumouchtsis, Sabaratnam Arulkumaran. Postpartum haemorrhage: changing practices. In Recent advances in Obstetrics and Gynaecology 24, 2008, edited by William Dunlop, William Ledger

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe