Newsflash
Știri

Urmărirea titinei în timp real

de Dr. Mădălina Badea - ian. 10 2020
Urmărirea titinei în timp real

Cu ajutorul acestei tehnici poate fi evaluată remodelarea miocardului după exerciţiu fizic sau după infarctul miocardic.

Cercetătorii germani și americani au reușit să urmărească întregul ciclu de viaţă al titinei, prin utilizarea unei noi tehnici imagistice de înaltă rezoluţie. Ei au folosit trasori fluorescenţi de culori diferite pentru a delimita capetele acestei proteine și a urmări întreaga sa evoluţie, de la sinteză până la degradare.

Prin această tehnică s-a observat că titina este mult mai dinamică decât se credea, inserţia sa în miofilament făcându-se în timp ce inima își continuă contracţiile. O altă descoperire a constat în observarea unei diversităţi a moleculelor de titină – izoforme –, cu viteze diferite de inserţie la nivelul sarcomerului.

Cu ajutorul acestei tehnici poate fi evaluată remodelarea miocardului după exerciţiu fizic sau după infarctul miocardic, respectiv pot fi studiate mecanismele fiziopatologice implicate în bolile cu mutaţii ale proteinelor sarcomerului.

Sursa foto: Medicalxpress.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe