În România, doar 40% dintre pacienții cu infarct sunt tratați în spital în primele 3 ore de la debutul infarctului, anunță Asociația Medicală de Învățământ în Cardiologia Intervențională (AMICI).
Potrivit unui comunicat transmis cu ocazia Zilei Mondiale a Inimii, asociația subliniază că există mai multe dificultăți pe care le întâmpină programul STEMI de tratament intervențional în primele ore ale evoluției infarctului.
Programul a fost implementat la data de 1 august 2010, în 5 orașe din România, fiind unul dintre cele mai de succes programe din sistemul românesc de sănătate publică.
După implementarea acestui program, a scăzut într-un mod important mortalitatea (de la 12,2% la 7,9%), crescând totodată numărul de centre disponibile (nu doar în orașele mari, ci și în centre mai mici).
„Rămân totuși mai multe dificultăți pe care le întâmpină acest program: întârzierea cu care pacienții apelează numărul unic de urgență (pentru care facem apel către întreaga populație: nu ezitați, sunați rapid la 112); timpul mare de transfer între spitalele locale și centrele terțiare (pentru care decizionalii sistemului medical românesc sunt obligați să amelioreze situația), dar și subfinanțarea procedurilor intervenționale efectuate de urgență. În România se decontează 800 de euro/pacient, iar în Moldova 2.500 de euro/pacient)”, se menționează în comunicatul citat.
Lipsa de pregătire a populației generale pentru recunoașterea precoce a infarctului se materializează în apelarea tardivă a Serviciilor de Asistență Medicală de Urgență.
„Mulți dintre pacienți știu că infarctul se manifestă prin durere toracică, dar ei se așteaptă la o durere foarte violentă motiv pentru care nu dau importanță durerilor de o intensitate mai mică sau fenomenelor de însoțire (respirație grea, transpirații reci). Chiar și pacienții care știu că au o boală de inimă solicită, deseori, tardiv ajutorul medical încercând, inițial, să-și liniștească durerea prin autoadministrare de medicamente”, a declarat dr. Ștefan Moț, medic primar cardiologie intervențională Institutul Inimii „N. Stăncioiu” Cluj-Napoca și președintele Asociației Medicale de Învățământ în Cardiologie Intervențională.
Un infarct miocardic se poate repeta pe parcusul vieții. Statisticile arată că fiecare al patrulea pacient ce a supraviețuit unui infarct miocardic va suferi un al doilea.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe