Newsflash
ACTUALITATE Știri

Un test de salivă poate indica prezența cancerului de prostată

de Magdalena Tănăsescu - iun. 10 2024
Un test de salivă poate indica prezența cancerului de prostată

Un test de salivă realizat de cercetătorii Institutului de Cercetare a Cancerului din Londra (ICR) şi de la Royal Marsden NHS Foundation Trust este mai precis decât testul standard actual de sânge în depistarea cancerului de prostată.

Testul de salivă presupune colectarea unei probe de ADN în câteva secunde. Testul funcţionează prin căutarea semnalelor genetice din salivă care sunt legate de cancerul de prostată.

„Cu acest test ar putea fi posibil să schimbăm situaţia în ceea ce priveşte cancerul de prostată...Am demonstrat că un test simplu şi ieftin de salivă pentru a identifica bărbaţii cu risc mai mare din cauza constituţiei lor genetice este un instrument eficient pentru a depista cancerul la timp”, a declarat Ros Eeles, profesor de oncogenetică la ICR.

În cadrul studiului Barcode 1, cercetătorii au recrutat 6.142 de bărbaţi europeni, cu vârste cuprinse între 55 şi 69 de ani, pentru a face testul cu salivă. După ce saliva a fost colectată, testul a calculat scorul de risc poligenic (PRS) al fiecărui bărbat. Acest scor se bazează pe 130 de variaţii genetice din codul ADN care sunt legate de cancerul de prostată.

La cei cu cel mai mare risc genetic, testul a dat mai puţine rezultate fals pozitive decât testul PSA, a detectat persoane cu cancer care ar fi fost ratate doar de testul PSA şi a detectat o proporţie mai mare de cancere agresive decât testul PSA, susțin experții ICR.

Principalii factori de risc pentru cancerul de prostată sunt vârsta de 50 de ani sau mai mult şi antecedente familiale ale bolii. Deoarece acești factori sunt inevitabili, experţii consideră că va fi imposibil să se prevină creşterea numărului de cazuri prin simpla schimbare a stilului de viaţă sau prin intervenţii în domeniul sănătăţii publice.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe