Cercetători din China detaliază progresele semnificative făcute în identificarea și aplicarea biomarkerilor pentru cancerul de prostată într-un review publicat în Cyborg Bionic Systems*.
Una dintre informaţiile majore prezentate este o discuţie pe tema fuziunilor genelor, cum ar fi TMPRSS2-ERG. Acestea sunt fuziuni prevalente în cancerul de prostată, care servesc drept indici vitali de diagnostic. Prezenţa unui anumit tip de ARN, precum și prezenţa proteinelor PSA și PSMA vin cu promisiuni substanţiale nu doar în detectarea bolii, ci și în înţelegerea progresiei cancerului de prostată și în ghidarea terapiei.
Totodată, în recenzie se explică pe larg rolul tot mai mare al datelor multiomice și al inteligenţei artificiale (IA) în cercetarea cancerului de prostată. Aceste tehnologii contribuie semnificativ la procesul de descoperire a unor biomarkeri noi. De exemplu, IA și genomica sunt folosite pentru a anticipa mai bine prognosticurile bolii și a răspunde la regimurile de tratament.
*https://spj.science.org/doi/10.34133/cbsystems.0129
https://medicalxpress.com/news/2024-08-insights-biomarkers-probes-prostate-cancer.html
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe