Newsflash
ACTUALITATE Știri

Centru pentru gestionarea cancerului de prostată, la București

de Dan Dumitru MIHALACHE - feb. 28 2024
Centru pentru gestionarea cancerului de prostată, la București

Astăzi s-a lansat Centrul Cancerului de Prostată București. Principalul său obiectiv este de a asigura o abordare multidisciplinară în managementul pacientului cu suspiciuni de cancer de prostată.

Coordonatorii proiectului – dr. Mircea Onaca, medic specialist urolog, cu specializare oncologică robotică și laparoscopică în Olanda și dr. Gheorghe Niță, medic primar chirurgie urologică – spun că ideea centrului a pornit de la experiența medicilor care operează împreună de peste zece ani, prevederile Planului Național de Combatere a Cancerului și, nu în ultimul rând, de la numărul crescut de pacienți care se prezintă cu cancer de prostată. 

În România, cancerul de prostată este cel mai frecvent întâlnit tip de cancer în rândul bărbaților de peste 50 de ani. Potrivit datelor oficiale, există peste 10.000 de cazuri noi pe an, acesta fiind a treia cauză de mortalitate prin cancer. (Dr. Gheorghe Niță)
 

Frecvența cancerului de prostată crește odată cu înaintarea în vârstă. Conform statisticilor, unul din șapte bărbați cu vârsta peste 65 de ani este posibil să dezvolte această boală. „De la deschiderea spitalului până la finalul lunii ianuarie 2024, majoritatea pacienților operați aveau în jur de 50 de ani” spunea dr. Mircea Onaca în cadrul conferinței de presă organizată cu ocazia lansării Centrului. 

În plus, a adăugat acesta, pacienții prezentau și numeroase comorbidități, mai ales din sfera cardiovasculară și a obezității, ceea ce a făcut ca pentru mulți dintre ei singura procedură chirurgicală indicată să fie cea robotică: „Cel puțin jumătate dintre pacienți prezentau forme agresive de cancer de prostată, operația lor fiind absolut necesară”. 

Nouă din zece cazuri necesită îndepărtarea tumorii

Operația pentru îndepărtarea tumorii face parte din conduita terapeutică pentru 90% dintre cancerele de prostată surprinse în stadii localizate. Iar abordul chirurgical robotic este cea mai indicată procedură, deoarece oferă printre cele mai bune rezultate oncologice: păstrarea continenței și a funcției sexuale a pacientului, frecvența foarte scăzută a complicațiilor, durata redusă de internare și recuperarea postoperatorie mai rapidă. 

Dr. Mircea Onaca(stg.), dr. Florinela-Adina Cîrstina, dr. Gabriel Niță la lansarea Centrului

Peste 80% dintre operațiile robotice efectuate de echipa urologică din acest spital au fost prostatectomii radicale. Ele au fost urmate de cancerele renale și cancerele de vezică urinară. Potrivit conducerii spitalului Medicover, dezvoltatorul Centrului Cancerului de Prostată București, majoritatea pacienților operați până acum au fost din zona București-Ilfov, Constanța, județele Brăila și Galați.

Prin lansarea Centrului Cancerului de Prostată București, demonstrăm angajamentul nostru față de această valoare fundamentală Medicover, punând la dispoziția echipei noastre de urologi resursele, tehnologia și suportul necesar pentru a atinge excelența în îngrijirea pacienților. (Dr. Florinela-Adela Cîrstina, director general Medicover România)

Nu în ultimul rând, doctorul Mircea Onaca a declarat că Centrul va fi implicat și în „activități de cercetare științifică în beneficiul pacienților, în implementarea de maniere inovative de diagnostic și tratament, bazate inclusiv pe inteligența artificială”.

Rușinea dăunează sănătății

Odată cu lansarea Centrului, s-a lansat și campania #RusineaDauneazaGravSanatatii. Campania își propune să crească numărul pacienților care efectuează screening pentru depistarea precoce a cancerul de prostată.  Programul de screening presupune analiza biomarkerului PSA, urmat de un consult la medicul urolog.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe