O echipă de cercetători de la Universitatea din Michigan a dezvoltat un test de urină care poate detecta cancerul de prostată de risc scăzut cu o acuratețe de 93% fără a mai fi necesară o examinare rectală anterioară.
Rezultatele unui studiu recent realizat de cercetători de la Universitatea din Michigan au validat clinic un test de urină dezvoltat anterior care ar putea diagnostica cancerul de prostată fără să mai fie nevoie de confirmarea diagnosticului prin metodele clasice, invazive, de diagnosticare.
Noul test,MPS2 (MyProstateScore 2.0), analizează 18 gene diferite asociate cancerului de prostată de grad înalt, informează un comunicat de presă postat pe site-ul universității. Anterior, oamenii de știință demonstraseră că testul s-a dovedit eficient în identificarea cancerului de prostată de gradul GG2 ( care au un risc mai mare de a deveni agresive) sau superioare, ajutându-i pe pacienți să evite biopsiile inutile. La acel moment, însă, probele de urină au fost obținute în urma unei examinări rectale digitale.
În noul studiu însă, echipa de cercetători a modificat modalitatea de colectare a urinei astfel încât noul test să detecteze markerii pentru cancerul de prostată fără a mai fi necesară examinarea rectală. Folosind probe de urină de la 266 de bărbați care nu au fost supuși unei astfel de examinări, oamenii de știință au descoperit că noul test a detectat formele de cancer amintite mai sus cu o acuratețe de 94%, testul MPS2 fiind și mai sensibil decât cel de sânge.
Ulterior, echipa de cercetători a utilizat modele matematice pentru a demonstra că utilizarea noului test ar fi putut evita până la 53% de biopsii inutile. „Rezultatele arată că MPS2 are potențialul de a deveni un test «de făcut acasă» promițător”, a precizat dr. Ganesh Palapattu, profesor de Urologie la Universitatea din Michigan.
În continuare, echipa de cercetători își dorește să repete testul în cadrul unei cohorte mai mare și mai diversificată de bărbați. Ei speră, de asemenea, că vor putea analiza performanțele testului în cadrul unei acțiuni de screening pentru cancerul de prostată cu risc scăzut.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe