Newsflash
Internaționale

Un studiu nou explorează efectele pe care COVID-19 le are asupra cogniției

de Florentina Ionescu - oct. 19 2022
Un studiu nou explorează efectele pe care COVID-19 le are asupra cogniției

Prin intermediul unui studiu nou, pe termen lung, neurocercetătorii de la Universitatea Western Ontario au arătat că simptomele pe termen scurt ale COVID-19 ar putea fi doar vârful aisbergului.

Rezultatele cercetării, publicate în „Cell Reports Medicine”, scot la iveală tulburări și afectări scurte și posibil pe termen lung la nivel cognitiv în rândul persoanelor care au avut COVID-19, scrie medicalxpress.com

anxietate depresie efecte cognitie covid
Fotografie de la Andrew Neel: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/confuz-confuzie-sentimente-tabel-3132388/

Având la dispoziție un set robust de date colectate de la participanți, folosind un instrument online pentru investigații științifice, investigatorii principali (Adrian Owen și Conor Wild) au descoperit tulburări semnificative în ceea ce privește raționamentul, viteza gândirii și abilitățile verbale în rândul pacienților care au fost cazuri confirmate cu COVID-19, dar care nu au avut daune în ceea ce privește funcționarea memoriei.

„Tiparul tulburărilor cognitive în cazul acestor pacienți cu COVID-19 seamănă cu cel al participanților sănătoși din studiu care se confruntă cu privarea de somn”, a declarat Adrian Owen, care este profesor de neuroștiințe și imagistică cognitivă la Western’s Schulich School of Medicine & Dentistry.

Pentru studiul ce a analizat creierul persoanelor cu COVID-19, Adrian Owen, Conor Wild și colaboratorii lor au evaluat aproape 500 de persoane la aproximativ trei luni după un diagnostic confirmat de COVID-19.

Experiența participanților cu această boală a variat, de la forme „foarte ușoare” de boală până la „terapie intensivă cu ventilație mecanică”. Cercetătorii au descoperit că severitatea tulburărilor sau afectărilor cognitive a fost în mod direct legată de severitatea infecției inițiale.

„Cu cât simptomele de COVID-19 au fost mai grave pentru pacient, cu atât au fost și tulburările cognitive pentru pacient”, a declarat Conor Wild, cercetător asociat Schulich School of Medicine & Dentistry, subliniind că tulburări semnificative au fost, de asemenea, observate în cazul pacienților cu formă ușoară a infecției cu SARS-CoV-2.

Adrian Owen și Conor Wild au ales să se axeze pe 478 de indivizi care au raportat că au avut un caz confirmat din punct de vedere medical de COVID-19. Studiul a arătat că gradul de tulburare cognitivă nu a fost corelat cu perioada de timp care s-a scurs de la infecția COVID-19 și de la evaluarea pacientului, sugerând că aceste tulburări ar putea fi pe un termen mai lung.

„Tulburările [cognitive] nu au fost mai mici pentru acei indivizi care au avut până la trei luni post-infecție, ceea ce sugerează că aceste efecte ar putea să nu scadă în intensitate pe termen scurt”, a declarat Conor Wild.

Creierul participanților la studiu care au suferit de COVID-19 a prezentat niveluri semnificativ crescute în ceea ce privește depresia și anxietatea, iar 30% dintre ei au întrunit criteriile clinice pentru depresie, pentru anxietate ori pentru ambele.

„Aceste efecte asupra sănătății mintale nu au fost asociate cu severitatea infecției inițiale, sau cu tulburările cognitive, sugerând că ele ar putea fi rezultatul faptului că persoanele au trăit în pandemie, și mai puțin rezultatul infecției cu SARS-CoV-2”, a spus dr. Richard Swartz de la Sunnybrook Health Sciences Center.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe