Newsflash
ACTUALITATE Știri

Un proiect dedicat screeningului gravidelor din centrul țării continuă până la 29 decembrie

de Florentina Ionescu - aug. 28 2023
Un proiect dedicat screeningului gravidelor din centrul țării continuă până la 29 decembrie

Proiectul „Servicii medicale de screening prenatal pentru 2100 gravide din regiunea Centru” continuă până în data de 29 decembrie 2023.

Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie Dr. I. A. Sbârcea Brașov, în parteneriat cu Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, anunță continuarea proiectului dedicat serviciilor medicale de screening prenatal pentru peste 2000 de femei însărcinate din centrul țării. 

Proiectul este cofinanțat prin Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, se arată într-un comunicat de presă al Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Sibiu. Obiectivul general al proiectului este creșterea numărului de persoane din regiunea centru care beneficiază de programe de sănătate și de servicii orientate către prevenție, depistare precoce diagnostic și tratament – screening prenatal, cu accent pe persoanele vulnerabile. Proiectul va fi prelungit până în 29 decembrie 2023. 

Până în prezent (până în luna iulie, transmit inițiatorii săi), 1.220 de paciente din Regiunea Centru au beneficiat de serviciile oferite în cadrul proiectului, dintre care aproape 55% de femei au fost din mediul rural. 69,5 % din totalul pacientelor provin din grupurile vulnerabile. 

Dotări pentru un cabinet de consultații al SCJU Sibiu

În cadrul proiectului, la SCJU Sibiu a fost organizat un cabinet medical pentru consultații care a fost dotat cu ecograf Doppler Color Hera de înaltă performanță, cu două sonde volumetrice, imprimantă și încălzitor de gel, dar și cu un cardiotocograf. 

De asemenea, au fost organizate activități de educare și promovare pe teren și activități de mediatizare în județul Sibiu și Alba, la licee, primării (direcții de asistență socială), cabinete de medici de familie și asociații. 

„Ca și până acum proiectul va sigura în continuare accesul la pachetele de asistență pentru gravide, pentru persoanele defavorizate, neasigurate, atât din mediul rural cat si din cel urban, la consultații de specialitate obstetrică-ginecologie, analize de laborator inclusiv investigații genetice atunci când acestea sunt indicate”, a declarat dr. Mureșan Ioan – Olimpiu, medic primar specialitatea Obstetrică - Ginecologie, coordonator al centrului de screening prenatal Sibiu. 

În cadrul proiectului pacientele beneficiază de seturi complete de analize, ecografii de la confirmarea sarcinii până la momentul nașterii, screening genetic, monitorizate sarcini cu risc.

„Prelungirea proiectului va contribui la îmbunătățirea substanțială a monitorizării gravidelor din mediile defavorizate din județul nostru și nu numai, și va aduce în prim plan necesitatea educație sanitare în cadrul comunităților privind conduita pre-natală și post-natală a viitoarelor mame”, a mai adăugat coordonatorul centrului de screening de la SCJU Sibiu. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe