Newsflash
Internaționale

UE alocă bani pentru a accelera vaccinarea în Republica Moldova și în alte cinci țări

de Dorina Novac - aug. 10 2021
UE alocă bani pentru a accelera vaccinarea în Republica Moldova și în alte cinci țări

Comisia Europeană a majorat cu 35 de milioane de euro pachetul de asistenţă menit să sprijine vaccinarea împotriva COVID-19 în cele şase ţări din cadrul Parteneriatului estic.

În cadrul eforturilor depuse de Uniunea Europeană pentru a sprijini vaccinarea în țările partenere, Comisia a majorat, marți, de la 40 de milioane de euro la 75 de milioane de euro, pachetul de asistență menit să asigure accesul la vaccinuri sigure și eficace împotriva COVID-19 și să accelereze campaniile de vaccinare în cele șase țări din cadrul Parteneriatului estic.

UE aloca bani

Ţările pentru care sunt destinate aceste fonduri sunt Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina.

„Prin acest nou pachet de asistență de 35 de milioane de euro, UE urmărește să sporească în mod substanțial accesul la vaccinuri în regiunea Parteneriatului estic în contextul penuriei mondiale de vaccinuri, facilitând partajarea vaccinurilor de către statele membre ale UE și rambursând costurile conexe”, se arată într-un comunicat de prsă al CE.

Această asistență vine în completarea sprijinului acordat de UE inițiativei COVAX – mecanismul mondial de asigurare a unui acces echitabil și universal la vaccinurile împotriva COVID-19 – și vizează o distribuție echitabilă și transparentă a vaccinurilor în țările Parteneriatului estic.

Potrivit sursei citate, această asistență se adaugă primului pachet de sprijin în cuantum de 40 de milioane de euro, lansat în februarie pentru a consolida imediat pregătirea și disponibilitatea locală pentru vaccinarea sigură și eficace a populației, în parteneriat cu Organizația Mondială a Sănătății.

Sprijinul UE a acoperit formarea managerilor din domeniul sănătății și a personalului medical implicat în campania de vaccinare, asistența logistică esențială pentru livrarea și gestionarea vaccinurilor și a stocurilor, datele privind vaccinarea, monitorizarea siguranței, acțiunile de comunicare și de implicare a comunităților, precum și sprijinul pentru dezvoltarea unui certificat digital privind COVID.

„Această pandemie devastatoare de COVID-19 a supus oamenii, sistemele de sănătate și economiile din întreaga lume la o presiune fără precedent. Din păcate, Parteneriatul estic nu face excepție. UE este hotărâtă să-și ajute vecinii din est să accelereze vaccinarea, deoarece aceasta va avea o importanță determinantă pentru stoparea pandemiei și lansarea redresării socioeconomice a acestei regiuni. În felul acesta, UE se îngrijește de partenerii săi”, a precizat comisarul pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe