Newsflash
ACTUALITATE Știri

Tumoră rară (adenocarcinom de palat dur), îndepărtată la Spitalul Colentina

de Florentina Ionescu - apr. 4 2025
Tumoră rară (adenocarcinom de palat dur), îndepărtată la Spitalul Colentina

Zilele trecute, în cadrul compartimentului de ORL de la Spitalul Clinic Colentina a fost realizată o intervenție chirurgicală complexă pentru îndepărtarea unei tumori rare – adenocarcinom de palat dur.

Este vorba despre un tip de cancer cu punct de plecare la nivelul unei glande salivare, cancer care se manifestă printr-o tumoră la nivelul palatului dur. Operația a durat 5 ore, a constat în extirparea tumorii şi evidarea ganglionară cervicală și s-a desfășurat fără complicații, iar pacienta, o femeie în vârstă de 56 de ani, a fost deja externată, se arată pe pagina de Facebook a Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB). 

„Un aspect esențial al acestui tip de cancer este identificarea precoce, iar tratamentele oncologice efectuate la timp pot prelungi semnificativ viața pacientului. De asemenea, este important să subliniem factorii de risc precum fumatul și consumul de alcool, care pot influența apariția acestor tumori. Intervenția a fost realizată în echipă multidisciplinară, cu ajutorul domnului doctor Matei Ionescu - a fost necesară o echipă dublă, formată din medici de specialitate ORL și medici cu specialitatea chirurgie bucomaxilofacială, care au contribuit la succesul acestei operații. Mulțumim tuturor colegilor implicați”, a declarat dr. Cristina Zugun-Eloae, medic specialist ORL de la Spitalul Clinic Colentina.

Reprezentanții ASSMB au transmis felicitări echipei medicale de la Spitalul Clinic Colentina – dr. Cristina Zugun Eloae, medic specialist ORL, dr. Daniela Cîrpaciu, medic primar ORL, dr. Pleşca Vlad, medic specialist ORL, precum și colegilor de la Spitalul Militar Central – dr. Matei Ionescu, dr. Mihai Ionescu și dr. Angela Diaconu, medici chirurgie bucomaxilofacială, pentru realizarea cu succes a acestei intervenții chirurgicale. 

Intervenţia nu ar fi putut fi realizată fără echipa de anestezie condusă de dr. Andra Nichita, medic ATI, care s-a ocupat de buna desfăşurare a intervenţiei chirurgicale, şi, de asemenea, fără întreg personalul medical care a fost alături de pacientă de la internare, la operație și până la tratamentul postoperator imediat. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 150 de lei
  • Digital – 100 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe