Newsflash
Internaționale

Tulburările de somn și afecţiunile neuropsihiatrice

de Dr. Andreea Plăcintă - nov. 19 2021
Tulburările de somn și afecţiunile neuropsihiatrice

Pacienţii cu afecţiuni neuropsihiatrice croniceprezintă deseori tulburări de somn. Acest lucru ar trebui luat în considerare atunci când este evaluată calitatea vieţii acestor persoane.

Tulburările de somn pot să apară în viaţa noastră în diferite momente și pot fi influenţate de diverși factori. De cele mai multe ori putem găsi o explicaţie pentru faptul că somnul se instalează mai greu, că ne trezim mai des pe parcursul nopţii sau chiar nu reușim să adormim deloc.

Fie că suntem influenţaţi de factorii de mediu, profesionali sau personali, există și anumite patologii medicale care pot provoca sau pot însoţi aceste tulburări.

Un studiu recent a identificat o legătură între unele afecţiuni neuropsihiatrice, precum depresia majoră, anxietatea, schizofrenia, și tulburările de somn cronice, care se asociază cu o calitate slabă a somnului, multiple treziri peste noapte și instalarea târzie a somnului.

Studiul a fost realizat la Centrul de Adicţii și Sănătate Mintală din Toronto, Canada. Extrem de exhaustiv și bine documentat, acesta a cuprins aproximativ 90.000 de adulţi din Marea Britanie și peste 500.000 de probe biologice și medicale, precum și de măsurători biometrice, realizate prin intermediul unor brăţări dotate cu accelerometre.

Între 2013 și 2015 au fost colectate și analizate date ce au permis o măsurare a calităţii somnului, nu doar a duratei acestuia. Parametrii urmăriţi au fost: ora de culcare, ora de trezire, durata somnului, numărul de treziri peste noapte și variabilitatea între ora de culcare și durata somnului.

Comparativ cu restul persoanelor analizate, cei cu un diagnostic neuropsihiatric au avut un scor mai mic la fiecare parametru analizat. Astfel, ei au prezentat o oră mai târzie de culcare, o oră mai târzie la trezire, o calitate mai slabă a somnului și mai multe treziri pe parcursul nopţii.

Diferenţe notabile au existat și la pacienţii cu schizofrenie cronică, aceștia dormind mai mult, cât și la pacienţii cu depresie majoră cronică, aceștia
dormind mai puţin.

Studiul nu a permis precizarea unor informaţii suplimentare referitoare la patologia psihiatrică a pacienţilor, în special dacă se aflau sau nu sub tratament, vârsta pacienţilor sau alte antecedente medicale.

Concluzia acestuia ne arată ca suferinţa psihiatrică pe termen lung este însoţită, de cele mai multe ori, de tulburări de somn cronice, care îngreunează atât evoluţia, cât și tratamentul acestor pacienţi.

Citiți și: Noutăţi despre Stimularea Magnetică Transcraniană



Notă autor:

https://www.camh.ca/en/camh-news-and-stories/mental-illness-associated-with-poor-sleep-quality

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe