Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Noutăţi despre Stimularea Magnetică Transcraniană

Viața Medicală
Dr. Adriana Ruță Neagoe vineri, 19 noiembrie 2021

Deși mai puţin eficientă în depresie decât Terapia Electroconvulsivă (ECT), Stimularea Magnetică Transcraniană (TMS) este totuși mai bine tolerată decât aceasta.

stimulare magnetica copyEfectele secundare cognitive de după ECT nu apar după TMS, ci, dimpotrivă, cognitivul se îmbunătăţește, fapt important în cazul depresiei post-accidente vasculare cerebrale.

Un alt avantaj este faptul că nu necesită anestezie generală. Singurele neplăceri semnalate sunt durerile de cap și disconfortul la nivelul scalpului, acesta din urmă mult mai intens în cazul aplicării tehnicii „Express TMS” (aprobată de FDA în 2018), care nu durează decât trei minute.

TMS durează 20-40 de minute, în funcţie de cele două tipuri de aparate, figure 8-coil sau H-coil – ultimul tip necesită ședinţe de numai 20 de minute, dar aparatul costă 220.000 de dolari, faţă de primul tip de aparat, care costă între 50.000 și 120.000 de dolari.

Terapia se administrează cinci zile pe săptămână, de regulă șase săptămâni. Ședinţele pot dura și mai mult, dacă pacientul continuă să prezinte ameliorare, dar încă nu a apărut remisia. În Statele Unite, o serie de șase săptămâni costă aproximativ 8.000-10.000 de dolari și este în mare parte acoperită de foarte multe asigurări.

TMS și-a arătat eficacitatea în depresie, fie ea de tip unipolar, bipolar sau rezistentă la tratamentul medicamentos, iar lista indicaţiilor sale este în creștere.

Deocamdată a fost aprobată de FDA în depresia care nu a răspuns la tratamentul cu un antidepresiv (2008), în depresia rezistentă la tratament (TRD, 2013), în migrene, tulburarea obsesiv-compulsivă și în renunţarea la fumat.

Durabilitatea răspunsului este asemănătoare tratamentului ECT, cu 40-50% rată de recurenţă la șase luni. Rapiditatea răspunsului, însă, este de două săptămâni după ECT faţă de patru săptămâni la TMS, iar ECT poate fi administrată numai trei zile pe săptămână.

Citiți și: Tablete folosite în telemedicină, pentru a ajuta pacienții cu depresie

Etichete: stimulare magnetica transcraniana terapie electroconvulsiva tratament depresie tulburare obsesiv compulsiva

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.