Newsflash
Internaționale

Noutăţi despre Stimularea Magnetică Transcraniană

de Dr. Adriana Ruță Neagoe - nov. 19 2021
Noutăţi despre Stimularea Magnetică Transcraniană

Deși mai puţin eficientă în depresie decât Terapia Electroconvulsivă (ECT), Stimularea Magnetică Transcraniană (TMS) este totuși mai bine tolerată decât aceasta.

stimulare magnetica copyEfectele secundare cognitive de după ECT nu apar după TMS, ci, dimpotrivă, cognitivul se îmbunătăţește, fapt important în cazul depresiei post-accidente vasculare cerebrale.

Un alt avantaj este faptul că nu necesită anestezie generală. Singurele neplăceri semnalate sunt durerile de cap și disconfortul la nivelul scalpului, acesta din urmă mult mai intens în cazul aplicării tehnicii „Express TMS” (aprobată de FDA în 2018), care nu durează decât trei minute.

TMS durează 20-40 de minute, în funcţie de cele două tipuri de aparate, figure 8-coil sau H-coil – ultimul tip necesită ședinţe de numai 20 de minute, dar aparatul costă 220.000 de dolari, faţă de primul tip de aparat, care costă între 50.000 și 120.000 de dolari.

Terapia se administrează cinci zile pe săptămână, de regulă șase săptămâni. Ședinţele pot dura și mai mult, dacă pacientul continuă să prezinte ameliorare, dar încă nu a apărut remisia. În Statele Unite, o serie de șase săptămâni costă aproximativ 8.000-10.000 de dolari și este în mare parte acoperită de foarte multe asigurări.

TMS și-a arătat eficacitatea în depresie, fie ea de tip unipolar, bipolar sau rezistentă la tratamentul medicamentos, iar lista indicaţiilor sale este în creștere.

Deocamdată a fost aprobată de FDA în depresia care nu a răspuns la tratamentul cu un antidepresiv (2008), în depresia rezistentă la tratament (TRD, 2013), în migrene, tulburarea obsesiv-compulsivă și în renunţarea la fumat.

Durabilitatea răspunsului este asemănătoare tratamentului ECT, cu 40-50% rată de recurenţă la șase luni. Rapiditatea răspunsului, însă, este de două săptămâni după ECT faţă de patru săptămâni la TMS, iar ECT poate fi administrată numai trei zile pe săptămână.

Citiți și: Tablete folosite în telemedicină, pentru a ajuta pacienții cu depresie

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe