Newsflash
Ars Medici

Tratamentul tumorilor ovariene

Tratamentul  tumorilor ovariene

Pentru stadiile I și II, supravieţuirea la cinci ani a pacientelor care au beneficiat de chimioterapie adjuvantă este de 82%, faţă de 72% pentru cele care au rămas doar în observaţie.

Cancer ovarianToate ghidurile internaţionale recomandă ca toate femeile cu suspiciune de cancer epitelial ovarian să fie evaluate de un ginecolog oncolog. Dacă volumul tumoral permite o citoreducţie optimală, pacientele vor fi operate de primă intenţie.

Pacientelor cărora nu li se poate efectua o citoreducţie optimală li se va administra chimioterapie neoadjuvantă, după o confirmare histologică prealabilă a tumorii ovariene, de trompă uterină sau peritoneală primitivă.

După trei cicluri de chimioterapie, pacientele vor fi evaluate și, dacă s-a obţinut un răspuns obiectiv, se va efectua chirurgia citoreductivă întotdeauna când este posibil. Citoreducţia este optimală în cazul în care s-a putut îndepărta în totalitate boala macroscopică. Citoreducţia optimală oferă un prognostic mai bun decât citoreducţia suboptimală.

Prognosticul rămâne similar dacă această citoreducţie optimală a fost efectuată iniţial sau după chimioterapia neoadjuvantă. Chirurgia second-look, adică a doua laparatomie, pentru a determina răspunsul real la chimioterapie al pacientelor la care s-a obţinut remisiune completă imagistic, nu influenţează supravieţuirea generală, motiv pentru care astăzi nu se mai recomandă.

Indicaţiile terapeutice în funcţie de stadiu

În stadiul FIGO I, chimioterapia adjuvantă care ameliorează supravieţuirea este monoterapia cu carboplatin. În stadiul FIGO II, polichimioterapia adjuvantă este dubletul carboplatin+paclitaxel. Pentru stadiile I și II, supravieţuirea la cinci ani a pacientelor care au beneficiat de chimioterapie adjuvantă este de 82%, faţă de 72% pentru cele care au rămas doar în observaţie (studiile ICON-1 și ACTION).

Studiul GOG 252 compară carboplatin+paclitaxel+bevacizumab administrat intravenos versus intraperitoneal, rezultând că standardul actual rămâne tripletul administrat exclusiv intravenos. Terapia sistemică postoperatorie se recomandă tuturor pacientelor cu carcinoame ovariene în stadiile III și IV după chirurgia citoreductivă optimală sau suboptimală.

Conform studiilor GOG-218 și ICON 7, tripletul  bevacizumab+carboplatin+paclitaxel în șase cicluri, urmat de întreţinere cu bevacizumab timp de 15 luni a devenit noul standard european pentru cancerul ovarian epitelial IIIB, IIIC și IV, unde ameliorează supravieţuirea fără progresia bolii faţă de chimioterapia singură.

Chimioterapia perioperatorie, formată din chimioterapie neo­adjuvantă, urmată de chirurgie de interval și chimioterapie adjuvantă, este non-inferioară chirurgiei iniţiale urmate de chimioterapie în cele două studii EORTC-55971 și CHORUS.

Terapia de întreţinere după linia întâi

Inhibitori PARP (olaparib, rucaparib, niraparib, veliparib)

  • inhibitori moleculari de dimensiuni mici ai enzimelor poli (ADP-riboza) de tip polimerază → creșterea formării complexelor PARP-ADN → moartea celulară;
  • activitate antitumorală crescută la nivelul tumorilor deficitare BRCA;
  • rucaparib – activitate antitumorală mare și în tumorile cu deficienţe la nivelul altor gene de reparare ale ADN-ului;
  • niraparib – potenţează efectele radioterapiei indiferent de statusul p53;

Studiul SOLO-1
- olaparib a fost administrat ca tratament de întreţinere → PFS (supravieţuirea fără progresie a bolii) la trei ani a fost de 60% vs. 27% (HR=0,30);
- autorizat de FDA (Administraţia pentru Alimente și Medicamente americană) și EMA (Agenţia Europeană pentru Medicamente) ca tratament de întreţinere la pacientele cu neoplasm ovarian grad înalt, stadiile III și IV, de trompă uterină sau peritoneal primitiv cu mutaţie BRCA 1/2 germinală sau somatică, paciente care au obţinut un RC (răspuns complet) sau RP (răspuns parţial) după PCT (polichimioterapia) de linia întâi pe bază de platină.

ESMO 2019 – sunt prezentate rezultatele celor trei studii de fază III cu adiţia inhibitorilor PARP la polichimioterapia de linia întâi => au crescut semnificativ PFS vs. polichimioterapia clasică:
- PAOLA-1/ENGOT-OV 25;
- PRIMA/ENGOT/-OV/26/GOG-3012;
- VELIA/GOG-3005;

1. Studiul PAOLA-1:

- au fost incluse paciente cu RC sau RP postpolichimioterapie+bevacizumab (BEV) → întreţinere BEV+olaparib (OLA) vs. BEV + placebo (15 luni);
- ↑PFS, BEV+OLA vs. BEV pentru paciente cu HRD pozitiv (mediana de 37 vs. 7,7 luni, HR=0,32);
- PFS 2=50,3 vs. 35,3 luni pentru OLA+BEV vs. BEV => în noiembrie 2020 este autorizat de FDA, apoi de EMA, ca tratament de întreţinere la paciente cu RC sau RP post-linia întâi polichimioterapie (paclitaxel+platină+BEV) și care au status HRD+.

2. Studiul PRIMA/ENGOT-OV26/GOG 312:

- niraparib întreţinere => crește PFS versus placebo (mediana 13,8 vs. 8,2 luni, HR=0,62, p<0,0001);
- pacientele HRD+ → PFS 21,9 luni versus 10,4 luni => aprobat EMA la paciente cu răspuns obiectiv la polichimioterapia de linia întâi, fără a fi necesară determinarea BRCA sau a HRD.

3. Studiul VELIA/GOG-3005:

- veliparib + polichimioterapie de inducţie, urmat de întreţinere
veliparib → crește PFS versus polichimioterapia de inducţie (23,5 vs. 17,3 luni, HR=0,68; p<0,001);
- beneficiul mai mare la cele cu mutaţii BRCA (PFS 34,7 versus 22 luni).

Terapia de salvare

Trei sferturi dintre cancerele de ovar stadiile III și IV decad în ciuda debulkingului optimal și a polichimioterapiei corecte. Polichimioterapia imediată a unei recăderi exclusiv biochimice nu prezintă beneficiu în supravieţuire versus tratamentul întârziat al recăderii.

Factorul predictiv cel mai important pentru răspunsul la tratamentul de linia a doua este intervalul de timp între încheierea tratamentului de linia întâi și momentul recăderii. Responsivitatea la platină: sensibil, parţial sensibil, rezistent și refractar.

Tratamentul bolii sensibile sau parţial sensibile la platină

Inhibitorii PARP (olaparib, rucaparib și niraparib) prelungesc PFS ca terapie de întreţinere după un răspuns obiectiv la tratamentul pe bază de platină, în cazul tratamentului unei reșute sensibile la platină.

Studiul SOLO 2

- olaparib în monoterapie ca tratament de întreţinere la paciente cu neoplasm ovarian seros epitelial de grad înalt, recidivat, cu mutaţie BRCA germinală și/sau somatică, sensibile la platină, cu răspuns complet (RC) sau parţial (RP) la terapia pe bază de platină.

ASCO 2020

- Analiza finală OS pentru SOLO 2 → mediana OS 51,7 vs. 38,8 luni pentru olaparib vs. observaţie.
- Recomandarea a fost recent extinsă și la pacientele fără mutaţii BRCA, datorită rezultatelor obţinute în studiul 19.

Rucaparib (ARIEL 3) și niraparib (NGOT/OV 16/NOVA)

- Autorizare FDA și EMA ca tratament de întreţinere pentru pacientele cu neoplasm ovarian sensibile la platină, cu RC sau RP la ultima polichimioterapie pe bază de platină, indiferent de statusul mutaţional BRCA.

Studiul NRG-GY004 (ASCO 2020)

- Compară tratamentul standard al recăderii sensibile la platină prin chimioterapie vs. olaparib singur vs. olaparib+cediranib.
- Niciunul dintre braţele experimentale fără polichimioterapie nu ameliorează PFS versus cel obţinut prin polichimioterapie (10,3 luni pentru PCT versus 10,4 luni pentru olaparib+cediranib versus 8,2 luni pentru olaparib).

Tratamentul bolii recurente rezistente la terapia pe bază de săruri de platină

Inhibitorii PARP în monoterapie de salvare la pacientele cu progresie sunt aprobaţi doar de FDA (olaparib și niraparib) la cazurile cu mutaţii BRCA germinale, în linia a patra de tratament.

FDA și EMA aprobă rucaparib ca monoterapie, începând cu linia a treia, la pacientele cu neoplasm ovarian de grad înalt sensibile la platină, recidivat sau progresiv, mutaţii BRCA germinale și/sau somatice, care au fost tratate cu două sau mai multe linii anterioare de polichimioterapie pe bază de platină.

Studiile FORWARD de fază II și III (ASCO 2020)

- Mirvetuximab soravtansine, conjugat al unui anticorp anti-receptor-α al folatului cu un citostatic.
- Rezultate contradictorii → rată de răspuns 47% și, respectiv, 24%.

ASCO 2022

- Studiul ATHENA-MONO cu rucaparib în monoterapie de întreţinere în linia întâi la paciente cu răspuns la chimioterapia pe bază de platină demonstrează ameliorarea supravieţuirii fără progresie independent de statusul HRD.
- Datele de supravieţuire generală sunt imature.

Studiul SORAYA

- Mirvetuximab soravtansine la paciente rezistente la platină cu expresia ridicată a receptorului alfa folat obţine o mediană de supravieţuire generală preliminară de 13,8 luni.

Citiți și: Tratamentul piciorului var-equin congenital

Material preluat din volumul „Terapii moderne în cancer 2022”, editat de „Viaţa Medicală”.


Notă autor:

Bibliografie
1. Liang MI, Memarzadeh S. Gynecologic Cancers, in: Chmielowski B, Territo M, eds. Manual of Clinical Oncology, 8th ed, Philadelphia, PA, Wolters Kluwer 2017; ch.12:294-324
2. Vanderpuye VD, Clemenceau JR, Temin S, et al. Assessment of Adult Women With Ovarian Masses and Treatment of Epithelial Ovarian Cancer: ASCO Resource-Stratified Guideline. JCO Global Oncology. 2021 Jun;7:1032-66
3. Trimbos JB, Parmar M, Vergote I et al. International Collaborative Ovarian Neoplasm trial 1 and adjuvant Chemotherapy in Ovarian Neoplasm trial : two paraallel randomized phase III trials of adjuvant chemotherapy in patients with early stage ovarian carcinoma. J Natl Cancer Inst. 2003; 95(2): 105-112
4. Perren TJ, Swart AM, Pfisterer J, Ledermann JA, Pujade-Lauraine E, Kristensen G, Carey MS, Beale P, Cervantes A, Kurzeder C, Bois AD. A phase 3 trial of bevacizumab in ovarian cancer. New England Journal of Medicine. 2011 Dec 29;365(26):2484-96
5. Vergote I, Trope CG, Amant F, et al.for the Gynecologic Cancer Intergroup Study of the European Organization for Research and Treatment of Cancer, Gynecological Cancer Group and the NCIC-Clinical Trials Group. Treatment Option in stage IIIC or IV Ovarian Cancer : Neoadjuvant Chemotherapy or Primary Surgery in Stage IIIC or IV Ovarian Cancer. N.Engl J Med 2010 ; 363(10):943-953
6. Coleman RL, Brady MF, Herzog TJ et al. Bevacizumab and paclitaxel-carboplatin chemotherapy and secondary reduction in recurrent , platinum –sensitive ovarian cancer (NRG Oncology / Gynecologic Oncology Group study GOG -0213): a multicentre , open - label randomised , phase 3 trial. Lancet Oncol 2017; 18(6) : 779-791
7. Pfisterer J, Joly F, Kristensen G, et al. Optimal treatment duration of bevacizumab combined with carboplatin and paclitaxel in patients with primary epithelial ovarian, fallopian tube, or peritoneal cancer. 2021 ASCO Annual Meeting. Abstract 5501. Presented June 7, 2021
8. Bradley W, Moore K, Colombo N, et al: Maintenance olaparib for patients with newly diagnosed, advanced ovarian cancer and a BRCA mutation: 5-year follow-up from SOLO-1. Society of Gynecologic Oncology (SGO) 2021 Annual Meeting on Women’s Cancer. Abstract 39. Presented March 20, 2021
9. Poveda A, Floquet A, Ledermann JA, et al. Olaparib tablets as maintenance therapy in patients with platinum-sensitive relapsed ovarian cancer and a BRCA1/2 mutation (SOLO2/ ENGOT-Ov21): a final analysis of a double-blind, randomised, placebo-controlled, phase 3 trial. The Lancet Oncology. 2021 May 1;22(5):620-31
10. Coleman RL, Oza AM, Lorusso D et al. Rucaparib maintenance treatment for recurrent ovarian carcinoma after response to platinum therapy (ARIEL 3): a randomised , double-blind, placebo-controlled, phase 3 trial, Lancet 2017; 390(10106): 1949-1961
11. Mirza MR, Lundqvist EÅ, Birrer MJ, et al. Niraparib plus bevacizumab versus niraparib alone for platinum-sensitive recurrent ovarian cancer (NSGO-AVANOVA2/ENGOT-ov24): a randomised, phase 2, superiority trial. The Lancet Oncology. 2019 Oct 1;20(10):1409-19
12. Kristeleit R, Lisyanskaya A, Fedenko A, et al: Rucaparib vs chemotherapy in patients with advanced, relapsed ovarian cancer and a deleterious BRCA mutation. Society of Gynecologic Oncology 2021 Virtual Annual Meeting on Women’s Cancer. Abstract 1. Presented March 19, 2021
13. Naumann RW, Uyar DS, Schilder RJ, et al. Abstract CT160: A Phase I, open-label, safe ty, pharmacokinetic, and preliminary efficacy study of STRO-002, an anti-folate receptor alpha (FolRα) antibody drug conjugate (ADC), in patients with advanced epithelial ovarian cancer (including fallopian tube or primary peritoneal cancers) and endometrial cancers. Proceedings. 2019;79 (suppl13)
14. Moore K, Oza A, Colombo N, et al: FORWARD I (GOG 3011): A phase III study of mirvetuximab soravtansine, a folate receptor alpha (FRa)-targeting antibody-drug conjugate, versus chemotherapy in patients with platinum-resistant ovarian cancer. Ann Oncol. 2019;30 (suppl 5):v403
15. O’Malley DM, Oaknin A, Matulonis UA, et al: Mirvetuximab soravtansine, a folate receptor alpha (FRα)-targeting antibody-drug conjugate, in combination with bevacizumab in patients with platinum-agnostic ovarian cancer: Final analysis. 2021 ASCO Annual Meeting. Abstract 5504. Presented June 7, 2021
16. Bradley J. Monk , Christine Parkinson, Myong Cheol Lim, et al. ATHENA –MONO (GOG-3020/ENGOT-ov 45) A randomised double-blind, phase 3 trial evaluating Rucaparib monotherapy vs placebo as maintenance treatment following respon se to first –line platinum –based chemotherapy in ovarian c ancer; highlighted abstracts regarding ovarian cancer ASCO 2022

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe