Newsflash
Internaționale

Biopsia lichidă – pași spre personalizarea terapiei cancerului

de Dr. Mariana MINEA - apr. 21 2023
Biopsia lichidă –  pași spre personalizarea terapiei cancerului

Cercetătorii încearcă să afle dacă medicii se pot baza pe un rezultat negativ al biopsiei lichide în alegerea de a nu continua tratamentul cu chimioterapie la anumiți pacienţi.

image-from-rawpixel-id-8729593-jpeg
Photo: Rawpixel

Diferite metode sunt deja utilizate pentru a identifica acei pacienţi care nu ar beneficia de pe urma chimioterapiei – și, deci, care nu au nevoie să urmeze un astfel de tratament după intervenţia chirurgicală – de exemplu, testarea genetică pentru cancerul de sân.

Studiul TRACC și-a propus să evalueze dacă rezultatul biopsiei lichide poate ghida o astfel de decizie terapeutică pentru persoanele operate pentru cancer colorectal. Este vorba de pacienţi descoperiţi în stadiile I, II sau III, la care chirurgia a avut intenţie curativă, deci a urmărit și a putut să îndepărteze toată tumora vizibilă macroscopic.

În partea a treia a studiului, demarată în august 2022, s-au înscris aproximativ 1.621 de persoane, care vor fi urmărite pe parcursul a patru ani, în 40 de centre din Marea Britanie. Biopsia lichidă depistează eventuala prezenţă a ADN-ului tumoral circulant în sângele acestor pacienţi, ADN eliberat de celulele canceroase microscopice.

Beneficii vs. riscuri

Rolul chimioterapiei post-chirurgie este acela de a distruge celulele canceroase microscopice care pot exista în organism și care nu pot fi descoperite imagistic ori prin alte metode.

Boala microscopică, numită boală minimă reziduală, va determina, în lipsa chimioterapiei adecvate, recidiva cancerului, cel mai frecvent în primii doi ani consecutivi intervenţiei chirurgicale.

Însă pentru pacienţii fără boală minimă reziduală, chimioterapia vine doar cu efectele adverse supărătoare. Studiul TRACC încearcă să afle dacă medicii se pot baza pe un rezultat negativ al biopsiei lichide în alegerea lor de a nu continua tratamentul cu chimioterapie standard, administrată intravenos acestor pacienţi.

El va compara grupul pacienţilor care au primit chimioterapie standard cu cel al pacienţilor care au primit un tratament adjuvant, cu doze mult mai mici de chimioterapie, ghidat de rezultatul biopsiei lichide. Studiul folosește un test creat de o companie americană. Probele sunt transmise în California, iar rezultatele sunt disponibile în două săptămâni.

Un rezultat pozitiv al studiului ar însemna o calitate a vieţii mai bună pentru pacienţi și economii pentru sistemele de sănătate. În plus, ar fi un pas înainte în utilizarea biopsiei lichide pentru a depista cancerele în stadii foarte timpurii, cu ani înaintea descoperirii lor prin metode imagistice ori de alt tip.

Citiți și: Transplant pulmonar prin incizie de 8 centimetri


Notă autor:

https://www.bbc.com/news/health-65042224

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe