Newsflash
Cultură

Tragicomic, despre speranţe înșelate

de Candid STOICA - iun. 28 2024
Tragicomic, despre speranţe înșelate

Dincolo de text, destul de modest de altfel, premiera Teatrului Bulandra trăiește intens prin creaţiile tuturor actorilor, care au găsit mijloace artistice deosebite de a le reliefa.

Noua premieră a teatrului din Schitu Măgureanu (sala Liviu Ciulei) are un titlu cam neobișnuit: Portugalia. Este, într-un fel, o tragicomedie surprinzătoare scrisă de scriitorul maghiar Zoltán Egressy și regizată de Attila Béres (amândoi cu studii la Budapesta), tradusă de Réka Csűrös și adaptată de Ernest Fazekas.

Pe scurt, în cârciuma unui sat pierdut din Ungaria zilelor noastre, unde trăiesc personaje specifice satului, care își petrec acolo majoritatea timpului, beau zdravăn, înjură vârtos și colportează știrile, apare un străin (Andrei Huţuleac). Acesta le vorbește despre o ţară aflată la marginea lumii, unde toţi oamenii și lucrurile par miraculoase. Atrasă de vorbele meșteșugite ale străinului, tânăra fată a cârciumarului (interpretată de Maria Veronica Vârlan) visează intens să plece însoţită de el, să evadeze, să vadă Portugalia. Între cei doi se declanșează o dragoste la prima vedere. Și, de aici, drama! Străinul e căsătorit, iar poveștile lui au fost doar vorbe vânturate în faţa unei fete extrem de naive, care visează sincer să evadeze din mediul sordid în care trăiește. 

Spre un câmp al libertăţii și iubirii 

Dacă partea leului îi revine lui Marius Chivu (cârciumarul), care domină scena prin masivitate, siguranţă de sine și exactitatea accentelor, Andreea Bibiri reușește un tur de forţă aproape unic, interpretând cu un haz neobișnuit, nebun, rolul unei femei beţive. N-am văzut până acum la o actriţă un asemenea amalgam de ticuri pline de haz, care stârnesc un amuzament spontan.

Personaje excelent caracterizate reușesc și ceilalţi actori: Andrei Huţuleac (străinul), Cătălin Babliuc (Sfeclă – un fost poliţist) și Anca Androne (soţia – vedetă a multor seriale TV) într-o scenă dramatică intens susţinută. O notă aparte îi revine lui Silviu Geamănu, pentru căldura, discreţia și cumpătarea pe care le are în abordarea unui rol de preot controversat. Trei sau patru apariţii veridice care se ţin minte prin sobrietatea prestaţiei. 

O compoziţie zgomotoasă, bine conturată, cu haz dar și cu un strop de dramă realizează 
Adrian Ciobanu (Clamă) într-un rol pitoresc cum nu l-am mai văzut. Lucian Ifrim (Satana), într-un rol de plan secund, episodic, se străduiește din greu să facă faţă partiturii slabe pe care o are, dar până la urmă reușește. Tânăra actriţă Maria Veronica Vârlan (studentă a regretatului Adrian Pintea), în rolul naivei fete a cârciumarului, face faţă cu succes impedimentelor unui rol principal complex, plin de dramatism. 

Desigur, un rol destul de mare în realizarea acestor personaje îi revine regizorului Attila Béres, care a știut să-și îndrume actorii spre un drum al adevărului, realizând un spectacol atractiv pentru marele public.

Nina Brumușilă este creatoarea costumelor, iar Andu Dumitrescu, autorul unui decor ingenios. Decor care, de multe ori, deschide pereţii cârciumii unde se petrece acţiunea spectacolului, spre un câmp al libertăţii și iubirii.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 150 de lei
  • Digital – 100 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe