Newsflash
OPINII

Top 10 (sau 5)

Top 10 (sau 5)

Un autor american povestește cum s-a lăsat de condusul agresiv.

Toţi prietenii și membrii familiei americanului evitau să meargă cu el în mașină pentru că li se făcea rău de la atâtea accelerări, frâne, viraje, combinaţii sau succesiuni ale acestora. I se reproșase de multe ori și, deși își dorea să scape de acea reputaţie, ani la rând nu a făcut niciun progres. Nu știa de unde să apuce problema.

Cineva i-a sugerat să corecteze doar câteva dintre comportamentele care i se reproșau, dar cu sfinţenie, fără tăieturi pe la colţuri. Așa a decis să (nu mai) facă două lucruri: să nu mai forţeze niciodată galbenul semaforului și să-i lase să intre în faţă pe toţi șoferii care semnalizau respectiva intenţie. Părea foarte puţin pentru cât de mare era problema lui, însă doar aceste două autolimitări au creat premisele cerebrale pentru a o lua mai ușor, a se îngriji de respectarea regulilor și de cei din jur. Toţi cei care îi reproșau cele de mai sus au remarcat uimitoarea schimbare. Nu mai conducea agresiv.

Un prim pas educativ

        Deunăzi, un medic de familie mi-a solicitat ajutorul pentru a-și instrui asistenta și persoana de la recepţie cum să se poarte cu pacienţii. Desigur că un instructaj ar putea ajuta mult, mai ales dacă și persoanele instruite își vor dori să facă o treabă grozavă. Însă, înainte de a începe un training, ce ar fi dacă ar stabili care sunt cele 5-10 comportamente dezirabile în frecventele interacţiuni cu pacienţii? Poate să se prezinte la prima întâlnire, poate să se adreseze pe nume pacienţilor cu care interacţionează, poate să dea mâna cu pacienţii, poate să îi conducă până la ieșirea din cabinet, luându-și rămas bun totodată, poate să anunţe dacă există întârzieri și să își ceară scuze sau să propună o altă soluţie... Și, poate alte 5-10 comportamente, indezirabile, pentru a le întări pe primele. 

        Dacă aceste comportamente sunt bine alese și urmărite ca să se și întâmple, este destul de probabil ca persoanele în cauză să ajungă să își modeleze atitudinea. Ca ulterior să povoace și mai multe comportamente dezirabile, chiar dacă ele nu au fost nicicând numite sau provocate.

        În concluzie: care sunt cele 5-10 comportamente pe care îţi dorești să le vezi la personalul tău? Și care sunt cele 5-10 pe care nu dorești să le mai vezi?

        Mai rămâne să le comunici. Nu e ușor, dar e un pas în faţă. Chiar autoeducativ.

PS: Tu, la rândul tău, faci ceea ce aștepţi de la cei din jur?

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe