Dilemele cu care se confruntă corpul medical românesc în aceste vremuri sunt numeroase şi foarte diferite.
De la direcţiile reformei sanitare la responsabilitatea pentru viaţa pacientului, fiecare profesionist din sistem poate ajunge în faţa retoricii hamletiene: „To be or not to be?“. La rubrica Opinii, un text semnat de dl prof. dr. Alexandru Vlad Ciurea.
 "> To be or not to be? - Viața Medicală
OPINII

To be or not to be?

To be or not to be?

Dilemele cu care se confruntă corpul medical românesc în aceste vremuri sunt numeroase şi foarte diferite.
De la direcţiile reformei sanitare la responsabilitatea pentru viaţa pacientului, fiecare profesionist din sistem poate ajunge în faţa retoricii hamletiene: „To be or not to be?“. La rubrica Opinii, un text semnat de dl prof. dr. Alexandru Vlad Ciurea.
 

Celebra interogaţie shakespeariană este o adevărată filosofie a vieţii, o întrebare pe care diverse personalităţi şi-au adresat-o în situaţii dificile, confruntându-se cu dileme aproape insurmontabile. Multe momente cruciale din istoria omenirii au solicitat un răspuns la retorica: „To be or not to be?“.
La fel se întâmplă şi în activitatea noastră medicală de zi cu zi, în lupta pentru alinarea sau vindecarea bolilor – atât de multe, din păcate, în ultima vreme. Pacienţii ne solicită un efort intelectual suplimentar prin multitudinea de informaţii pe care le cuprinde un dosar medical, prin complexitatea cazurilor şi chiar prin faptul că ei se informează pe internet şi ne cer explicaţii suplimentare despre boală. Într-o anumită măsură, suntem atât medici, cât şi profesori pentru pacienţi, suntem reperul care dă speranţă, securitate, echilibru emoţional celor aflaţi în situaţia demoralizantă creată de afectarea sănătăţii. Ne aflăm uneori în faţa unor dileme deosebite, când este necesar să luăm horărâri cu privire la cea mai bună terapie. Multe afecţiuni cer o abordare multimodală, pacienţii – chiar şi cei tineri – pot avea mai multe patologii (care se suprapun cu factori de vulnerabilitate precum diabetul, alergiile, stresul).
Şansa de viaţă a pacientului depinde de capacitatea medicului, dar şi de oportunităţile avute la dispoziţie, deseori fiind necesare mijloacele cele mai moderne, tehnologia cea mai avansată. Viaţa pacientului atârnă de opţiunile terapeutice: medicaţia aleasă conform antibiogramei, clipurile potrivite pentru tratarea unui anevrism cerebral ş.a.m.d. „To be or not to be?“ ne vine în minte şi atunci când aflăm că membrii corpului medical ajung în situaţia de a fi agresaţi de pacienţi ori de familiile acestora. Ni se cere să fim perfecţi, mântuitorii unei populaţii din ce în ce mai bolnave, care se prezintă la medic în stadii avansate ale patologiei. Asistăm la o escaladare a unor afecţiuni despre care se spera că vor avea o rată epidemiologică mai scăzută: TBC, bolile venerice, infecţia HIV etc. Iar bolilor grave li se adaugă adesea antecedente severe: un infarct miocardic, un accident vascular cerebral ori o hemoragie digestivă.
Pacientul ne compară rezultatele cu cele obţinute în clinicile din străinătate. Iarăşi „suntem sau nu suntem“, când ni se cere un act medical adecvat, corect, competitiv, în condiţiile în care activitatea medicală este cronic subfinanţată. Din nou se discută despre o reformă sanitară. În această nouă reformă, elementul privat va acoperi o mare parte din serviciile medicale. Este posibil ca acest lucru să se realizeze pentru serviciile complexe, cum sunt neurochirurgia, chirurgia cardiacă, oncologia…? Cum vor pătrunde asigurările de sănătate private sau serviciile private la populaţia nevoiaşă sau la cei care în secolul XXI, încă se semnează cu degetul? Dacă asigurările private vor facilita numai salvarea celor mai înstăriţi, înseamnă că populaţia română este plasată sub semnul unui destin incert al cărui deznodământ trimite tot la întrebarea hamletiană. Eforturile Ministe­rului Sănătăţii de a asigura un echilibru sunt extraordinare, avem un ministru medic, conferenţiar univer­sitar, cunoscător al activităţii medi­cale curente, însă concret ne învârtim într-un cerc vicios, iar pacienţii nu mai au unde să se trateze, singura soluţie fiind exodul către centrele universitare din marile oraşe sau din străinătate. Desigur, se acceptă situaţiile în care clinicile îşi evaluează capacităţile şi trimit pacientul în altă parte pentru investigaţii şi tratament: nu este ruşinos sau greşit să refuzi un pacient cu afecţiuni cronice dacă ştii că nu ai condiţiile de a-l îngriji optim.
Există şi situaţii în care încercăm imposi­bilul, eforturile susţinute fiind încununate de succes, deci nu trebuie să cădem în disperare.
Un exemplu în cele ce urmează. O femeie de 52 de ani a fost internată la un spital judeţean în stare gravă, scor Glasgow 8, cu fenomene neurologice. La CT se identifică un hematom temporoparietal drept. Este operată, însă postoperator starea pacientei nu corespunde aşteptărilor. Angiografia confirmă o malformaţie arteriovenoasă. Unitatea nu are toate mijloacele de a interveni, iar pacienta este trimisă la Bucureşti. Angiografia digitală patru vase oferă imagini deosebit de utile pentru abordarea cazului. Pacienta a fost operată la Spitalul Clinic de Urgenţă Bagdasar-Arseni Bucureşti, cu evoluţie favo­rabilă postoperator, odată cu restabilirea circulaţiei sangvine în lobul temporal drept. Este un exemplu în care coordonarea bună între unităţi şi aplicarea corectă a protocoalelor a condus la succes, nefiind necesară orientarea cazului către clinici din alte ţări.
În final, concluzia la care trebuie să ajungem este necesitatea unui perfect autocontrol, în funcţie de mijloacele tehnice, posibilităţile oferi­te şi pregătirea complexă a celor care activează în domeniul medical. Nu avem voie, la niciun nivel, să efectuăm experimente pe oameni, adică să încercăm imposibilul pe o populaţie obosită, tarată, stresată şi plină de alte afecţiuni. Rămâne ca fiecare dintre noi să-şi pună întrebarea „To be or not to be?“ în faţa fiecărui pacient şi să ia hotărârea corectă, indiferent de orgolii.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe