Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Tipul tumorii cerebrale, determinat în zeci de minute

de Florentina Ionescu - oct. 27 2023
Tipul tumorii cerebrale, determinat în zeci de minute

Un studiu recent arată că inteligenţa artificială poate ușura munca medicului chirurg chiar în timpul intervenţiilor pe creier.

Tehnologia de la baza algoritmilor de inteligenţă artificială (IA) ajută acum la determinarea tipului de tumoră cerebrală în decurs de 1,5 ore. În prezent, acest proces durează de obicei o săptămână. 

Graţie noii tehnologii IA, neurochirurgii vor putea să își ajusteze pe loc strategiile chirurgicale, ceea ce reprezintă un progres uriaș în domeniu. Un studiu pe acest subiect a fost publicat la 11 octombrie a.c. în jurnalul Nature*.

Diagnosticul exact

În prezent, în timpul intervenţiei chirurgicale pe creier, medicii neurochirurgi nu cunosc cu precizie ce tip de tumoră are pacientul de pe masa de operaţie și nici cât de agresivă este ea. 

Diagnosticul precis este stabilit la o săptămână de la efectuarea procedurii, după ce ţesutul tumoral a fost analizat de medicul anatomopatolog. Aici intervine un tip de IA recent descoperit, un algoritm nou de învăţare automată dezvoltat de cercetători de la Centrul Medical Universitar Utrecht.

„Recent, secvenţierea Nanopore a devenit disponibilă: o tehnologie care ajută la citirea ADN-ului în timp real. Pentru aceasta, noi am dezvoltat un algoritm echipat pentru a învăţa din milioane de «fotografii ale ADN-ului», simulate în mod realist. Odată cu acest algoritm, am reușit să identificăm tipul de tumoră în decurs de 20 până la 40 de minute. Diagnosticul este suficient de rapid pentru a ajusta strategia chirurgicală la nevoie”, a explicat Jeroen de Ridder, liderul grupului de cercetători de la Centrul Medical Universitar Utrecht.



*https://www.nature.com/articles/s41586-023-06615-2
https://medicalxpress.com/news/2023-10-ai-identification-brain-tumor-surgery.htm

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe