Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Test nou, cu nanoparticule, detectează rapid nivelul cortizolului

de Florentina Ionescu - sept. 11 2024
Test nou, cu nanoparticule, detectează rapid nivelul cortizolului

Grație unei tehnologii bazate pe nanoparticule, cercetătorii au reușit să creeze un test care detectează valorile hormonului stresului – cortizolul. Testul poate fi efectuat acasă.

Folosind nanoparticule, cercetătorii au creat un senzor special care detectează, în mod selectiv, nivelurile de cortizol, acesta fiind un biomarker extrem de cunoscut al stresului. Testul acesta este mult mai robust decât alte metode existente la momentul actual, scrie New Atlas

Dispozitivul acesta nu este deloc scump și poate fi reprodus cu ușurință la scară mai largă, astfel că el reprezintă un progres în direcția testării hormonului stresului chiar în intimitatea casei fiecăruia dintre noi. 

Povara stresului 

Stresul este o adevărată povară pentru mulți dintre noi. Indiferent de cauza lui, atunci când suntem stresați, corpul nostru secretă o cantitate mare de cortizol, menținându-ne în alertă. 

Și pentru că cortizolul este un binecunoscut biomarker al stresului, este nevoie de senzori și tehnologii care să poată măsura cu acuratețe valorile acestui hormon, mai ales dacă vrem să ținem sub control situațiile stresante și să intervenim asupra lor atunci când este necesar. 

Pentru a răspunde la această provocare, cercetătorii de la Xi’an Jiaotong-Liverpool University au folosit nanoparticule pentru a crea un dispozitiv nou, capabil să detecteze cortizolul, iar acest test este ieftin și precis. 

Diagnosticare precisă

Unul dintre autorii principali ai studiului ce a avut în vedere dispozitivul, pe nume Tong Ji, spune că testul acesta ar putea să facă diferența când vine vorba despre diagnosticarea rapidă și precisă a valorilor cortizolului. În plus, un astfel de test poate îmbunătăți drastic viața persoanelor care îl folosesc. 

Dispozitivele actuale care detectează cortizolul au electrozi e referință ce conțin un strat de argin, acest strat se oxidează cu ușurință și este instabil în anumite condiții. În studiul recent pe care l-au condus cei de la Xi'an Jiaotong-Liverpool University (o universitate privată din China) au folosit nanoparticule de oxid de iridiu pentru a acoperi stratul de argint. Această modificare îmbunătățește stabilitatea, sensibilitatea și reproductibilitatea detectării cortizolului în unele dispozitive de tip point-of-care (testare la patul pacientului). 

Sursa foto: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S003991402401155X?via%3Dihub

Testarea point-of-care înseamnă că analiza este făcută cât mai aproape de pacient, cum ar fi în locuința acestuia, la o farmacie sau la o clinică ori un centru medical. Cercetătorii chinezi au descoperit că depozitarea unui strat de oxid de iridiu (IrOx) pe un electrod de aur a asigurat o detectare ultrasensibilă a cortizolului. 

„Aceasta este prima dată când oxidul de iridiu a fost folosit în acest fel. Echipa noastră a produs un dispozitiv simplu, cu un cost foarte scăzut, menit să măsoare cortizolul, iar testul detectează moleculele de cortizol la o concentrație de 3.000 de ori mai mică decât valoarea normală de cortizol din sângele nostru. Această caracteristică face ca dispozitivul nostru să fie suficient de sensibil pentru a fi folosit în scop comercial”, a declarat dr. Qiuchen Dong, profesor asistent la universitatea menționată și autorul corespondent al studiului. 


Notă autor:

FOTO: https://www.shutterstock.com/ro/image-photo/nurse-stress-depression-hospital-sad-news-2490896743

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe