Inițierea de colaborări paneuropene cu alți profesioniști din domeniul sănătății, cercetători și experți din industrie poate deschide oportunități valoroase pentru inovare.
Iniţierea unor colaborări paneuropene cu alţi profesioniști din domeniul sănătăţii, cu cercetători și experţi din industrie poate deschide medicilor români calea către oportunităţi valoroase pentru inovare, crede Monika Tóth, director al Regional Innovation Scheme (RIS) din cadrul EIT Health InnoStars.
Cum colaborează spitalele și startupurile pentru a revoluţiona asistenţa medicală din România?
Spitalele reprezintă „vârful vizibil al icebergului” în România în ceea ce privește activitatea și complexitatea asistenței medicale furnizate.
Spitalele și personalul acestora se confruntă cu problemele legate de sănătate, iar startupurile dezvoltă soluții relevante la aceste probleme, pentru ca acestea să fie, ulterior, extinse către utilizatori, piață și pacienți. Aceste soluții trebuie să fie testate, validate, acceptate și integrate în practica zilnică a asistenței medicale, ceea ce aduce provocări la fiecare pas, iar progresul poate avea loc doar atunci când există colaborare. Există startupuri în România care au dezvoltat propria soluție, deja folosită în zeci de spitale (spitale de toate dimensiunile, de la spitale mari județene sau universitare la spitale mici de oraș).
Să faci un proiect pilot este simplu, dar să îl menții, ulterior, activ (adică să ai utilizatorii implicați și să folosească sistemele) este o provocare mult mai mare.
În timpul discuțiilor EIT Health Morning Health Talks din 2022 și 2023 cu principalele părți interesate din ecosistemul local, am împărtășit exemple relevante de colaborare între spitale și startupuri care au dovedit valoarea colaborării și impactul asupra sănătății.
Ce măsuri pot lua medicii pentru a inova în domeniul sănătăţii?
La EIT Health credem că nimeni nu poate inova de unul singur. Inițierea de colaborări paneuropene cu alți profesioniști din domeniul sănătății, cercetători și experți din industrie poate deschide oportunități valoroase pentru inovare. Aceasta nu numai că extind perspectivele, dar creează, de asemenea, un teren fertil pentru ca ideile inovatoare să fie implementate. Prin aceste eforturi colective și prin împărtășirea cunoștințelor, putem avansa frontierele inovării în domeniul asistenței medicale și, în cele din urmă, putem transforma viitorul sănătății.
Ce înseamnă un program de accelerare și ce presupune?
Cetățenii europeni se confruntă cu noi provocări în ceea ce privește asistența medicală și bunăstarea. Populația îmbătrânește, medicii sunt suprasolicitați și avem nevoie de o mentalitate nouă și de soluții inovatoare pentru a face față bolilor, pandemiilor și crizelor din domeniul sănătății - acum și în viitor.
În prezent, în Europa există un decalaj clar în materie de asistență medicală între țările dezvoltate și regiunile emergente. Cele mai multe soluții inovatoare provin din țările europene mai avansate, chiar dacă există un potențial masiv de a inova în zonele mai puțin dezvoltate ale Europei. Nu există o lipsă de talent în România, dar există un decalaj în ceea ce privește resursele necesare pentru a da formă celor mai bune idei și pentru a le aduce de la viziune la realitate.
La EIT Health incubăm și accelerăm startupuri și IMM-uri din domeniul sănătății din întreaga Europă. Prin activarea rețelei noastre vaste de parteneri de top la nivel mondial, punem în legătură startupurile cu cunoștințele și resursele de care au nevoie pentru a atrage investiții și a se dezvolta. Avem o serie de inițiative concentrate pe finanțare, care dau posibilitatea startupurilor să atragă investiții. De asemenea, facilităm accesul la testare și experimentare, astfel încât să putem valorifica, în mod eficient, tehnologiile „deep-tech” și inteligența artificială, cu scopul de a obține cele mai bune rezultate în Europa. Portofoliul nostru este în continuă evoluție pentru a ne asigura că putem maximiza impactul soluțiilor și tehnologiilor cu cel mai mare potențial de transformare pozitivă a societății.
Un program de accelerare a startupurilor oferă cunoștințe, resurse și un cadru pentru fondatorii startupului și echipele lor. După ce au trecut de procesul de recrutare, startupurile selectate care se alătură unui accelerator vor parcurge programul, primind informații valoroase și șansa de a accesa fonduri și colaborări care vor duce startupul la nivelul următor.
Ce startupuri românești are EIT Health în ecosistem?
Numărul startupurilor românești care au acum vizibilitate la nivel european prin sprijinul EIT Health crește de la an la an, astfel că inovatorii români din domeniul sănătății sunt din ce în ce mai recunoscuți.
Un exemplu este un produs numit re.flex, dezvoltat de startupul românesc Kineto Tech Rehab. Re.flex este un asistent digital pentru fizioterapie musculoscheletală, care ajută la recuperarea după intervenții ortopedice la genunchi, la domiciliul pacientului. Acesta le oferă pacienților instrucțiuni clare și precise și feedback 3D, în timp real, cu privire la executarea corectă sau incorectă a exercițiilor, atât acustic, cât și vizual. CEO-ul și cofondatorul Camil Moldoveanu a început să lucreze la această soluție în 2015, după ce a fost nevoit să treacă prin mai multor intervenții chirurgicale și luni de fizioterapie în urma unei accidentări la genunchi în timpul Campionatului European de Jiu-Jitsu Brazilian. Acum, soluția companiei este pregătită să ajute pacienții pe o scară mai largă. Produsul, care a primit sprijin din partea mai multor programe EIT Health, este primul produs aprobat ca aplicație digitală pentru sănătate în Germania (Digitale Gesundheitsanwendungen, DiGA), care include un element hardware, în afară de aplicația digitală, și este a doua soluție care provine din afara Germaniei.
Reflex nu este singura poveste de succes din România în materie de inovare în domeniul sănătății. Printre alte povești de succes se numără ochelarii .lumen, un „câine ghid digital” destinat nevăzătorilor; Rayscape, care își propune să schimbe radiologia prin implementarea unei soluții de inteligență artificială; și Stressless, care a dezvoltat un dispozitiv portabil numit TULLY pentru copiii diagnosticați cu ADHD.
Cum sprijină EIT Health evoluția sistemului de sănătate din România și accelerarea digitalizării?
În opinia experților, următorii ani reprezintă o mare oportunitate de a impulsiona digitalizarea în România, inclusiv în sfera sănătății. În cadrul Planului de Redresare și Reziliență al României (PNRR), aproximativ 20% din granturi vor sprijini tranziția digitală, inclusiv aproximativ 100 de milioane de euro pentru telemedicină și 400 de milioane de euro pentru digitalizarea spitalelor.
Prioritizarea digitalizării, ca parte din realizarea obiectivelor naționale în domeniul sănătății în cadrul proiectelor de finanțare ale UE, ar putea accelera utilizarea DTx (Digital therapeutics – terapii digitale) în România.
Prin echiparea inovatorilor din domeniul sănătății cu cunoștințele de specialitate și competențele necesare, EIT Health contribuie la consolidarea ecosistemului de sănătate din România. Programele noastre de educație sunt un pas esențial în susținerea inovatorilor pentru a rezolva cele mai mari provocări din domeniul sănătății, cum ar fi digitalizarea. Investim în competențe digitale în rândul profesioniștilor din domeniul sănătății prin inițiative precum programul EIT Health HelloAI RIS. În cadrul dezbaterilor noastre „Morning Health Talks”, discutăm, de asemenea, despre modul în care utilizarea pe scară mai largă a DTx (Digital therapeutics – terapii digitale) poate compensa deficiențele din sistem și îmbunătăți accesul la asistență medicală.
Ce parteneri are în prezent EIT Health în România?
În România, Hub-ul EIT Health este reprezentat de FreshBlood HealthTech (parte a Asociației INIT) cu sediul în Cluj-Napoca, din 2018. Până în prezent, 17 startupuri au primit sprijin din partea EIT Health, ajungând la o evaluare totală de 53,5 milioane de euro.
În Europa, comunitatea noastră vastă include aproximativ 130 de organizații partenere de nivel mondial, care lucrează transfrontalier pentru a conecta cele trei lumi ale afacerilor, cercetării și educației. Noi numim acest punct de întâlnire „triunghiul cunoașterii”, deoarece este locul unde are loc inovarea care schimbă vieți.
Ce trebuie să știe medicii despre Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT)?
Rolul EIT Health este de a construi un ecosistem care să permită dezvoltarea asistenței medicale în viitor, astfel încât cetățenii europeni să poată trăi mai mult și mai sănătos. EIT Health modernizează competențele profesioniștilor din domeniul sănătății din întreaga Europă, investind în cele mai bune talente europene și facilitează comercializarea de soluții inovatoare în domeniul sănătății în cadrul UE.
Dacă un medic are o idee pentru un startup, care este primul pas pe care trebuie să îl facă pentru a obţine sprijin?
Există o serie de activități pe care le pot întreprinde. În primul rând, ar trebui să își pregătească echipa și ideea de startup. Ar trebui să ofere claritate cu privire la activitatea startupului, prin elaborarea unui plan de afaceri succint prin care care să prezinte ideea lor, inclusiv problema pe care dorește să o rezolve, grupul de beneficiari țintit, valoarea pe care o oferă actorilor implicați și care este impactul preconizat pe care soluția îl poate avea asupra sectorului sănătății.
În plus, profesioniștii din domeniul sănătății ar trebui să se familiarizeze cu oferta EIT Health: care este misiunea și viziunea noastră și ce tip de sprijin le putem oferi, astfel încât să fie siguri că există aliniere între nevoi și ofertă.
În al doilea rând, aceștia se pot conecta cu ecosistemul local prin EIT Health Hub. Hub-ul local din România este FreshBlood HealthTech - EIT Health RIS Hub România la adresa hello@freshblood.ro sau prin intermediul rețelelor sociale pe Facebook și LinkedIn. Aceștia vor oferi îndrumare, sfaturi și informații despre oportunitățile și sprijinul disponibil pentru startupuri.
În plus, îi încurajăm să participe la evenimentele și atelierele EIT Health care au loc offline sau hibrid. Prin participarea la evenimentele, atelierele și sesiunile de networking ale EIT Health, medicii pot afla mai multe despre ecosistem, pot întâlni potențiali parteneri și pot obține informații de la antreprenori cu experiență și experți din industrie. Aceste evenimente pot reprezenta, de asemenea, oportunități pentru startupuri de a-și prezenta ideile.
Nu în ultimul rând, există o gamă largă de oportunități și programe EIT Health la care startupurile pot aplica. Procesul de aplicare implică, de obicei, completarea unui formular de cerere, furnizarea de documente justificative și, eventual, participarea la un interviu sau la o sesiune de prezentare.
Mai presus de toate, indiferent dacă un medic are sau nu o idee de startup, implicarea în comunitatea EIT Health și participarea activă la oportunitățile oferite de rețea aduc cu sine beneficii. Construirea de relații profesionale, accesul în rețele naționale și internaționale și perfecționarea continuă a ideii de startup, vor crește, automat, șansele de succes și de accesare a unui sprijin suplimentar din partea EIT Health.
Pe lângă mentorat și networking, ce mai pot obţine medicii?
EIT Health este un „ghișeu unic”. Noi finanțăm proiecte și programe în domeniul educației, inovării și creării de companii inovatoare, permițând inovația în domeniul sănătății, necesară pentru ca economia europeană să crească, în mod sustenabil.
Portofoliul de programe de accelerare include programe populare precum EIT Health Bootcamps care oferă un sprijin intensiv pentru incubare; Bridgehead, care sprijină expansiunea în străinătate a companiilor sau Catapult, o competiție pentru cele mai bune startupuri europene în domeniul tehnologiilor medicale.
Programele dedicate startupurilor din Europa Centrală, de Est și de Sud includ InnoStars Awards și Attract to Invest. Programele EIT Health oferă părților interesate din sistemul de sănătate un acces continuu la cunoștințe și le îmbunătățesc competențele. Un exemplu este HelloAI, care oferă profesioniștilor din domeniul sănătății, cercetătorilor sau studenților la medicină o înțelegere practică printr-o serie de module diverse de e-learning, dezvăluind oportunități nelimitate de implementare a inteligenței artificiale în sectorul sănătății.
EIT Health le poate oferi medicilor posibilitatea de a ajunge la mai mulți actori sau beneficiari cu ajutorul unor soluții inovatoare. Odată ce se vor alătură acestei comunități de sănătate, perspectiva lor va deveni mai largă și rețeaua lor se va extinde. În funcție de necesitățile medicilor, aceștia pot avea acces la resurse, oameni, cunoștințe și sprijin și pot face parte dintr-un grup de inovatori care sfidează normele și gândesc dincolo de granițe pentru a crea soluții inovatoare care pot ajuta pacienții și sistemul de sănătate.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe