Newsflash
Internaționale

Tehnologia ARN mesager: CureVac l-a dat în judecată pe rivalul său BioNTech

de Dorina Novac - iul. 6 2022
Tehnologia ARN mesager: CureVac l-a dat în judecată pe rivalul său BioNTech

CureVac a anunţat că a depus o plângere împotriva rivalului său BioNTech, pentru încălcarea proprietății intelectuale în ceea ce privește tehnologia sa inovatoare ARN mesager.

CureVac

CureVac a anunţat că a depus o plângere împotriva rivalului său BioNTech, companie care, alături de Pfizer, a dezvoltat unul dintre principalele vaccinuri anti-COVID. Motivul plângerii are este încălcarea proprietății intelectuale în ceea ce privește tehnologia sa inovatoare ARN mesager.

„Munca depusă de BioNTech este una originală şi noi o apărăm cu fermitate împotriva oricărei acuzaţii de încălcare a brevetelor”, au reacţionat reprezentanţii companiei BioNTech într-un comunicat, scrie Agerpres.

Compania germană de biotehnologie CureVac a depus plângere la Tribunalul Regional din Dusseldorf împotriva BioNTech SE şi a două dintre filialele sale, cerând o despăgubire echitabilă pentru încălcarea unora dintre drepturile sale de proprietate intelectuală.

Potrivit unui comunicat, CureVac, un start-up de biotehnologie, recunoscut pentru cercetările sale în domeniul medicamentelor bazate pe acidul ribonucleic mesager (ARN mesager), doreşte respectarea drepturilor sale de proprietate intelectuală provenite din peste două decenii de activitate de pionierat în domeniul tehnologiei ARN mesager, care au contribuit la dezvoltarea unor vaccinuri anti-COVID-19.

„În contextul unui nou val de infectări care se manifestă în numeroase ţări europene, compania CureVac a dat asigurări că nu încearcă să obţină un ordin de interdicţie şi că nu are intenţia de a iniţia acţiuni în justiţie care ar putea împiedica producţia, vânzarea sau distribuirea vaccinurilor produse de BioNTech în colaborare cu partenerul său american, Pfizer”, transmite sursa citată.

Însă reprezentanţii CureVac consideră că cei 22 de ani ai săi de activitate în domeniul tehnologiei ARN mesager, care au permis dezvoltarea rapidă a unor vaccinuri împotriva noului coronavirus, ar merita o remuneraţie echitabilă, fără să precizeze însă valoarea acesteia.

„Acea remuneraţie ar permite investiţii în dezvoltarea tehnologiei ARN mesager şi a unor noi clase de medicamente care pot salva vieţi”, au adăugat reprezentanţii CureVac.

Vaccinul dezvoltat de Pfizer şi BioNTech a fost primul ser anti-COVID-19 autorizat în ţările occidentale, în decembrie 2020, şi a generat venituri de miliarde de euro pentru cele două companii.

„Compania noastră apreciază şi respectă drepturile de proprietate intelectuală care sunt valide. (...) Dezminţind orice încălcare a proprietăţii intelectuale, ei au mai spus că sunt "conştienţi de faptul că nu sunt rare situaţiile în care alte companii din industria farmaceutică, ce au asistat la succesul avut de Comirnaty (vaccinul anti-COVID-19 cel mai utilizat în lume), sugerează acum că acel vaccin încalcă în cele din urmă drepturile lor de proprietate intelectuală”, a ripostat compania BioNTech.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe