Newsflash
Internaționale

Tehnică de stocare a vaccinurilor ARNm la temperatura camerei

de Dorina Novac - ian. 27 2023
Tehnică de stocare a vaccinurilor ARNm la temperatura camerei

Un grup de virusologi din China a dezvoltat o tehnică ce ajută la păstrarea vaccinurilor anti-COVID bazate pe tehnologia ARN mesager timp de peste o jumătate de an, la o temperatură obişnuită.

Majoritatea vaccinurilor ARNm actuale necesită depozitarea la temperaturi situate între minus 20 şi minus 70 de grade Celsius din cauza slabei lor stabilităţi, limitând astfel accesibilitatea, scrie Agerpres.

vaccin anti-COVID

„În urma studiului publicat săptămâna aceasta în jurnalul Cell Discovery, oamenii de ştiinţă au constatat că un tip de vaccin cu nanoparticule lipidice liofilizat, preparat printr-o tehnică optimizată de liofilizare, cu un control precis al temperaturii şi un conţinut redus de apă reziduală, poate rămâne stabil din punct de vedere fizio-chimic timp de peste şase luni la o temperatură de 25 de grade Celsius, generând în acelaşi timp un răspuns imunitar semnificativ umoral şi celular la şoareci, iepuri sau macaci rhesus”, transmite sursa citată.

În cazul studiilor pe subiecţi umani, administrarea vaccinului mARN liofilizat împotriva Omicron sub formă de rapel (booster) a generat, de asemenea, o imunitate puternică, iar titrările anticorpilor neutralizanţi împotriva mai multor variante de Omicron au crescut de cel puţin 253 de ori după un rapel administrat după două doze din vaccinul inactivat, conform studiului.

Grupul de cercetători a indicat că această tehnică reprezintă o soluţie la problema instabilităţii vaccinurilor ARNm fără a le afecta bioactivitatea şi îmbunătăţind în mod semnificativ accesibilitatea, în special în regiunile îndepărtate.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe