Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Vaccin pentru cancer pulmonar administrat în premieră unor pacienți europeni

de Florentina Ionescu - aug. 27 2024
Vaccin pentru cancer pulmonar administrat în premieră unor pacienți europeni

Primul vaccin împotriva cancerului pulmonar din lume a început să fie administrat unor pacienți europeni, în cadrul unui trial clinic nou, revoluționar.

Un pacient cu cancer pulmonar din Regatul Unit al Marii Britanii a devenit unul dintre primii oameni care participă la un trial clinic inovator pentru a descoperi beneficiile primului vaccin din lume împotriva acestei boli, scrie www.euronews.com

Cancerul pulmonar este principala cauză de deces prin cancer la nivel mondial, el este responsabil de aproximativ 1,8 milioane de decese în anul 2020. Dintre aceste persoane, aproape un sfert de milion (230.700 de persoane) sunt doar din Europa. 

Vaccinul acesta ce pare a fi promițător se numește BNT116 și este dezvoltat de compania BioNTech. Vaccinul utilizează tehnologia cu ARN mesager (mRNA), similară cu cea folosită în vaccinurile împotriva COVID-19, pentru a ajuta sistemul imunitar să recunoască și să atace celulele canceroase

Primul vaccin de acest fel împotriva cancerului pulmonar este special conceput pentru a ținti cancerul pulmonar fără celule mici (NSCLC - Non-Small Cell Lung Cancer), formă care este răspunzătoare de aproape 85% dintre toate cazurile de cancere pulmonare. 

Cum funcționează vaccinul? Prin faptul că prezintă sistemului imunitar al pacientului informația despre markeri tumorali comuni care sunt asociați cu NSCLC, mai scrie sursa menționată. Acest mod specific de a ținti boala are scopul de a distruge celulele canceroase, în timp ce minimalizează daunele în zona celulelor sănătoase, în contrast cu efectele pe care le are chimioterapia asupra pacienților. 

„În acest fel, noi sperăm că, în timp, vom putea să arătăm că tratamentul este eficient împotriva cancerului pulmonar, iar în același timp lasă neatinse alte țesuturi din preajma tumorii”, a declarat dr. Sarah Benafif, cea care este responsabilă de desfășurarea studiului clinic. 

Acest studiu revoluționar va implica aproape 130 de pacienți în diferite stadii ale NSCLC, acestea variind de la stadiile incipiente, de dinainte de intervenția chirurgicală sau de dinainte de radioterapie, până la stadii avansate ale bolii. Studiul se va desfășura în 34 de instituții de cercetare, din șapte țări. 

Janusz Racz, un om de știință în vârstă de 67 de ani din Londra, este primul participant din Marea Britanie la care se va administra noul vaccin experimental. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe