Newsflash
Știri

Tehnici minim-invazive folosite pentru a distruge tumorile hepatice

de Florentina Ionescu - feb. 19 2020
Tehnici minim-invazive folosite pentru a distruge tumorile hepatice

Ficatul se află încă pe lista celor mai afectate organe în fața cancerului, iar experții în oncologie intervențională aduc acum în prim plan utilizarea unor tehnici minim-invazive pentru a trata această patologie.

Prezenți la București pentru a discuta pe larg despre beneficiile oncologiei intervenționale în tratamentul cancerului hepatic, doi specialiști de la o clinică din Turcia, dr. Inge Aivas și dr. Murat Dökdök, au prezentat astăzi informații esențiale despre ablație și embolizare, cât și despre subtipurile acestor proceduri. 

medic operatie

Prima linie de terapie pentru cancerele hepatice primare și pentru metastazele colorectale la ficat este rezecția chirurgicală a tumorilor (a metastazelor).

Chiar și așa, la unii pacienți cu cancer hepatic, din cauza numărului tumorilor, din cauza dimensiunii și a localizării formațiunilor tumorale, precum și din cauza stării de sănătate, doar 20%-30% dintre acești pacienți cu tumori hepatice sunt eligibili pentru intervenția chirurgicale.

Pentru acești pacienți la care rezecția chirurgicală nu mai reprezintă o opțiune, medicii au început în ultimii ani să folosească alte tratamente, ghidate imagistic pentru a ținti tumorile și pentru a distruge astfel celulele canceroase de la ficat.

„Oncologia intervențională se dezvoltă rapid în prezent. Noi, ca medici radiologi intervenţionali, folosim ghidajul imagistic pentru a efectua anumite proceduri minim invazive de tratament. Aplicăm aceleași tehnici pentru a trata cancerul”, a declarat medicul Murat Dökdök pentru ziarul „Viața Medicală”.

Ce opțiuni de tratament există pentru pacienții cu cancer la ficat

Dr. Murat Dökdök, medic specialist în radiologie intervenţională de la Anadolu Medical Center, a explicat că pentru anumiți pacienți la care nu se poate face rezecția chirurgicală, tumorile hepatice pot fi distruse prin tehnici minim-invazive, cum ar fi ablația sau embolizarea. Astfel, tratamentele la nivelul tumorilor pot fi efectuate sub ghidaj imagistic, cu ajutorul unor metode precum tomografia computerizată, ultrasonografia, angiografia.

„Din păcate, doar 20-30% dintre pacienți cu tumori hepatice sunt candidați pentru intervenția chirurgicală. Majoritatea pacienților nu pot fi operați. Deci știm că tratamentul sistemic, de tipul chimioterapiei, ajută, dar din păcate efectele terapeutice pentru tumorile hepatice sunt limitate. Care ar fi, deci, soluția? Eu cred că soluția în aceste cazuri este chiar în mâinile noastre, ca specialiști în radiologie intervențională”, a declarat dr. Murat Dökdök.

Medicii pot opta fie pentru ablație, fie pentru embolizare

Medicul a dat ca exemple de tratamente minim-invazive pentru astfel de forme de cancer (cum este cel hepatic) ablația tumorii și embolizarea tumorii. În funcție de pacient, de dimensiunile tumorii și de localizarea ei în ficat, medicul curant poate alege o astfel de metodă minim-invazivă. 

Ablatia tumorilor hepatice

Ablația tumorii, potrivit medicului radiolog intervențional Murat Dökdök, se face sub ghidaj ultrasonografic, ghidaj cu ajutorul computer tomografiei (CT) sau cu ajutorul RMN. Acesta este un tratament relativ simplu, amintește specialistul, care se face în multe spitale din lume. Se introduce un ac fin în tumoare și aceasta este apoi distrusă – fie cu ajutorul temperaturilor foarte ridicate, fie prin crioablație, fie prin administrarea chimioterapicelor.

Așadar, ablația se referă la distrugerea tumorilor folosind ace speciale sau sonde plasate în tumoră percutan, sub ghidaj imagistic. Atât tumorile hepatice primare, cât și metastatice cu dimensiuni și număr limitat (mai mici de 5 cm, până la 5 leziuni) pot fi tratate prin ablație.

Din anumite puncte de vedere, ablația, potrivit dr. Murat Dökdök poate avea și limitări, așa că medicii sunt nevoiți să apeleze la alte metode pentru a trata cancerul hepatic. Una dintre acestea este embolizarea tumorilor hepatice.

„Ablația este doar un nume general, un termen-umbrelă care acoperă mai multe subtipuri de tratamente. Ablația tumorilor poate fi făcută cu ajutorul radiofrecvenței, cu ajutorul microundelor (microwave), prin înghețarea tumorilor, cât și prin alte procese”, a explicat dr. Murat Dökdök.

Embolizarea se referă la blocarea vaselor de sânge folosind o tehnică angiografică și, potrivit acestuia, „cu ajutorul embolizării putem trata leziuni mai mari, putem trata un număr mai mare de tumori din ficat și putem trata tromboza venei porte”. Totodată, spune el, embolizarea este utilizată de medicii radiologi intervenţionali pentru a trata tumorile sau vasele anormale prin introducerea unui cateter în zona inghinală și prin navigarea până la vasele de sânge care irigă tumora / tumorile din ficat. 

Embolizarea tumorilor hepatice

Radiologia intervenţională, o specialitate de sine stătătoare

Dr. Inge Aivas, manager medical al Centrului Medical Anadolu, amintește că, până în urmă cu câțiva ani, radiologia intervențională era o subramură a radiologiei: „Terminai medicina, intrai ca rezident la Radiologie, deveneai medic radiolog și apoi făceai un fellowship în radiologie intervenţională. Acum, însă, radiologia intervenţională este o specialitate în sine și, în prezent, există și oncologie intervențională. După cum vedem, în toate ramurile medicinei, totul se sub-subspecializează”.


Notă autor:

Sursa foto: rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe