Newsflash
ACTUALITATE Hi-tech & Gadgets Internaționale

Esofagul, mai protejat în timpul ablaţiei cardiace

de Florentina Ionescu - iun. 2 2023
Esofagul, mai protejat în timpul ablaţiei cardiace

Datorită unui dispozitiv nou, chirurgii pot „muta” esofagul pacienţilor, protejându-l astfel de riscurile intervenţiilor de ablaţie cardiacă.

 Dispozitivul a fost inventat cu ajutorul unui electrofiziolog de la Ohio State University Wexner Medical Center. Aparatul folosește forţa de aspiraţie pentru a deplasa cu aproximativ 2,5 centimetri segmentul de esofag aflat în apropierea punctului de ablaţie, astfel încât să nu existe riscul de lezare.

Ablaţia cardiacă este una dintre modalităţile de restabilire a ritmului cardiac. Energia livrată printr-un cateter special distruge zona de ţesut cardiac responsabilă de bătăile neregulate ale inimii. Vârful cateterului livrează astfel temperaturi fie foarte înalte, fie foarte joase, la o distanţă de doar câţiva milimetri de esofagul pacientului. Prin urmare, aceste intervenţii se asociază cu un risc (scăzut) de fistulă atrio-esofagiană. 

Dispozitivul, numit ESOlution, a fost creat de echipa dr. Emile Daoud, directorul programului de electrofiziologie cardiacă și profesor de Medicină internă. Un trial clinic desfășurat în SUA și Argentina a arătat că folosirea ESOlution a redus semnificativ leziunile la nivelul esofagului, fără niciun fel de alte efecte adverse. Rezultatele studiului au fost prezentate în 20 mai a.c., în cadrul ședinţei anuale a Heart Rhythm Society. 


Notă autor:

https://medicalxpress.com/news/2023-05-device-gently-esophagus-heart-ablations.html
https://www.youtube.com/watch?v=8CG6zHR3LAo&t=23s

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe