Newsflash
Internaționale

Suedia recomandă a patra doză de vaccin persoanelor de peste 80 de ani

de L. Budin - feb. 15 2022
Suedia recomandă a patra doză de vaccin persoanelor de peste 80 de ani

Autorităţile sanitare suedeze au recomandat o a patra doză de vaccin anti-COVID-19 pentru toate persoanele de peste 80 de ani, precum şi pentru rezidenţii căminelor de bătrâni, indiferent de vârstă.

Recomandarea vizează și persoanele care primesc îngrijire la domiciliu, indiferent de vârsta lor, informează AFP, preluată de Agerpres.

vaccinare-senior

Noua doză de rapel trebuie administrată la cel puţin patru luni de la doza precedentă, au precizat reprezentanții Autorităţii de Sănătate Publică, cea care conduce strategia suedeză anti-COVID.

Capacitatea sistemului imunitar de a răspunde la vaccinare şi de a construi o protecţie de durată scade odată cu vârsta. Un rapel consolidează această protecţie”, a declarat epidemiologul-şef suedez Anders Tegnell.

State precum Danemarca sau Spania au anunţat cea de-a patra doză pentru persoanele vulnerabile, în timp ce Israelul a decis administrarea acesteia persoanelor vârstnice.

În Suedia, peste 85% din persoanele de peste 80 de ani au primit o a treia doză, iar în rândul persoanelor de peste 18 ani acest procent este de aproape 55%.

Ţara scandinavă a ridicat toate restricţiile pe 9 februarie, în pofida unui număr ridicat de cazuri de infectare cu varianta Omicron, declarând că protecţia vaccinală a determinat intrarea pandemiei „într-o nouă fază”, care face restricţiile mai puţin necesare.

Suedia s-a remarcat în perioada pandemiei, cu precădere în prima fază a acesteia, printr-o strategie mai flexibilă, fără izolare şi fără obligativitatea purtării măştii.

Bilanţul deceselor din această ţară este uşor mai scăzut comparativ cu media europeană, însă semnificativ mai mare faţă de cel înregistrat de vecinii săi nordici - Danemarca, Norvegia şi Finlanda.

Protecţia defectuoasă a rezidenţilor din căminele de bătrâni în timpul primei faze a pandemiei a fost evidenţiată într-un raport, ca urmare a unei anchete.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe