La finalul lunii iulie și la început de august, în ţara noastră au fost raportate în două zile diferite peste 11.000 și chiar peste 12.000 de cazuri noi de COVID-19. Răspunzătoare pentru această creștere sunt variantele noi ale virusului SARS-CoV-2, extrem de transmisibile.
Numărul de infecţii noi raportate zilnic este strâns legat de numărul de testări efectuate, a afirmat medicul epidemiolog Emilian Popovici, vicepreședintele Societăţii Române de Epidemiologie (SREPI). Acesta a amintit că trebuie să ţinem cont de câte dintre teste sunt Real-Time PCR și câte sunt rapide, deoarece contează și cât de fidele sunt testele folosite.
Emilian Popovici: respectând măsurile referitoare la COVID ne salvăm concediul
Vicepreședintele SREPI urmărește cu atenţie doi indicatori pe care îi consideră extrem de importanţi în creionarea unei imagini cât mai apropiate de realitate a numărului de infecţii. Este vorba, pe de-o parte, de numărul persoanelor spitalizate din cauza COVID, iar pe de alta, de gradul de ocupare a paturilor din secţiile de terapie intensivă. „Se poate observa că, de la sfârșitul lunii iunie, spitalizările au crescut de la 400 și ceva (...) la 4.400”, a declarat Emilian Popovici pentru „Viaţa Medicală”.
Acesta ne-a explicat că în momentul în care crește numărul de cazuri din spitale, este clar că va crește și numărul de persoane infectate. „Și mai fidel este indicatorul legat de cazurile de ATI. Și acestea, dacă ne uităm în ultima săptămână, de exemplu, au crescut de la 215 la 263 (la 1 august – n.red.). Este o creștere care pare nesemnificativă, dar este un început”, a adăugat medicul epidemiolog.
Totodată, dr. Emilian Popovici a comparat R0, numărul bazal de reproducere a mai multor variante ale virusului, subliniind că cele care circulă în prezent sunt chiar de cinci ori mai transmisibile. Varianta primară Wuhan, de exemplu, avea un număr bazal de reproducere de 3, ceea ce înseamnă că un infectat confirmat infecta alte trei persoane în colectivitatea în care se afla.
Emilian Popovici: variantele de SARS-CoV-2 din prezent sunt extrem de transmisibile
„La varianta BA.1, numărul acesta este de 8. Deci un infectat confirmat infectează alte opt persoane. La varianta BA.2, numărul R0 este de 12 (...). Iar la BA.4 și BA.5 acest număr este de 16. Ne dăm seama că este o diferenţă între varianta Wuhan și varianta BA.4 sau BA.5. Acestea sunt de cinci ori mai transmisibile decât varianta iniţială”, a adăugat epidemiologul.
Astfel, transmisibilitatea deosebit de crescută trece peste temperaturile ridicate ale verii și „profită din plin de faptul că oamenii circulă foarte mult”, mai ales că este perioada concediilor.
Cu cât oamenii circulă mai mult, cu atât numărul de contacte este mai mare și cu atât numărul de infecţii cu SARS-CoV-2 este mai mare, a reamintit vicepreședintele SREPI. „Ne putem aștepta la o creștere progresivă a numărului de infecţii care, însă, nu este absolut necesar să fie explozivă acum. Dar se rezervă această posibilitate pentru perioada de sezon rece, în funcţie de variantele care vor fi circulante la momentul respectiv.”
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe