Vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, Emilian Popovici, a explicat că este foarte posibil ca anul acesta atât virozele, cât și gripa să fie mai prezente decât în anii trecuți.
Medicul epidemiolog Emilian Popovici, șeful departamentului de Epidemiologie de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara, a publicat zilele trecute un mesaj pentru a îndemna populația să se vaccineze antigripal în acest sezon, întrucât și gripa poate duce la complicații, poate duce la decompensarea unor boli cronice.
„Vrem, nu vrem, a venit toamna, după ea vine iarna și odată cu ele vor veni virozele respiratorii și gripa. Este foarte posibil ca anul acesta atât virozele, cât și gripa să fie mai prezente decât în anii trecuți, pentru că în general nu mai sunt măsurile de prevenție pentru COVID, astfel încât o scurtă informare poate fi utilă”, a scris medicul epidemiolog pe pagina sa oficială.
Gripa, a amintit acesta, este denumită și „ucigașul ascuns” pentru că, deși acest diagnostic nu apare pe certificatele de deces, este în destule situații cea care duce la decompensarea unor boli cronice, cum sunt cele cardiovasculare sau respiratorii, boli care, în urma decompensării, pot duce la decesul pacienților.
„Cu alte cuvinte, fără infecția gripală, acești pacienți ar fi putut să fie încă în viață”.
În această perioadă a anului este bine să nu uităm de vaccinarea antigripală, despre care specialistul subliniază că este indicat să se efectueze în luna octombrie:
„(...) pentru că gripa poate genera complicații și la oameni sănătoși, este bine să nu uităm de vaccinarea gripală care este indicată a se face în luna octombrie pentru a intra protejați în sezonul de gripă”, a ținut să precizeze vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie.
Între momentul administrării vaccinului gripal și cel al instalării protecției post vaccinale este necesar un interval de timp de 2 săptămâni, a adăugat medicul Emilian Popovici:
„Deci dacă ne vaccinam astăzi, nu vom fi protejați imediat, ci sunt necesare cele două săptămâni pentru apariția titrului protector de anticorpi.”
El afirmă că a menționat acest aspect pentru că sunt destui cei care au făcut vaccinul gripal, iar după câteva zile s-au îmbolnăvit de gripă „și au avut impresia total eronată că s-au îmbolnăvit fiindcă s-au vaccinat”. În realitate, spune epidemiologul citat, ei s-au îmbolnăvit pentru că nu a fost timpul necesar ca să dezvolte protecția post vaccinală.
„În concluzie, pentru gripă se recomandă vaccinarea; și atât pentru gripă, cât și pentru viroze și, bineînțeles, pentru COVID în timpul sezonului rece, măsurile de protecție cunoscute de acum care sunt eficiente față de toate infecțiile cu transmitere respiratorie”, a conchis medicul epidemiolog.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe