Newsflash
Internaționale

Subvarianta BA.2 a Omicron ar putea prelungi actualul val pandemic

de L. Budin - feb. 2 2022
Subvarianta BA.2 a Omicron ar putea prelungi actualul val pandemic

Cercetătorii avertizează că subvarianta BA.2 a Omicron, mult mai contagioasă, ar putea prelungi actualul val pandemic.

Inițial, experții estimaseră un val de infectări cu Omicron intens, dar de scurtă durată, informează Business Insider.

oameni-strada-covid

Subvarianta BA.2, care se răspândește mult mai rapid și care este dominantă la ora actuală în Danemarca, provoacă noi infectări pe măsură ce statele continuă să-și relaxeze, din rațiuni economice, restricțiile epidemiologice.

Eric Topol, director al institutului de cercetare biomedicală Scripps Research Translational Institute, consideră că subvarianta va prelungi valul pandemic în multe locuri din lume.

Topol a prezentat informații din țări europene și asiatice, unde BA.2 a întrecut BA.1, pentru a deveni tulpina dominantă, totul coroborat cu date britanice care estimează că probabilitatea de transmitere a virusului, în cadrul aceleiași gospodării, este cu 30% mai ridicată în cazul BA.2, comparativ cu tulpina originară BA.1.

Autoritățile sanitare din Danemarca au declarat că subvarianta este de 1,5 ori mai infecțioasă ca BA.1, subliniind totodată că nu sunt semne că ar produce mai multe îmbolnăviri.

Trevor Bedford, profesor la Departamentul de Științe Genomice din cadrul Universității Washington, a arătat că, în Statele Unite, circa 60% din populație nu s-a infectat cu BA.1, dar că o bună parte ar putea să o facă cu BA.2. Este posibilă și reinfectarea, la cei care au trecut prin infecția cu BA.1, a adăugat el.

Autoritățile sanitare din Marea Britanie au prezentat informații cum că, la două săptămâni după doza booster, eficiența vaccinului împotriva îmbolnăvirii COVID cauzată de BA.2 a fost de 70%, față de 63% , în cazul BA.1, mai arată Business Insider.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe