Newsflash
Internaționale

Apa la sticlă: oprirea consumului, benefică pentru oameni și mediu

de L. Budin - mar. 22 2023
Apa la sticlă: oprirea consumului, benefică pentru oameni și mediu

Banii cheltuiți pe apa îmbuteliată ar fi suficienți pentru a asigura un acces universal la prețiosul lichid, arată un raport al Națiunilor Unite.

Jumătate din banii cheltuiţi la nivel mondial pentru achiziţionarea de apă îmbuteliată, ale cărei vânzări au explodat în ultimele decenii, ar fi suficienţi pentru a asigura un acces universal la apă potabilă, arată un studiu ONU citat de AFP și Agerpres.

apa-imbuteliata

Oprirea consumului de apă îmbuteliată ar reduce, de asemenea, poluarea cu plastic. Alegerile consumatorilor rămân influenţate de prejudicii persistente, subliniază autorii studiului.

Percepţia este că apa îmbuteliată este opţiunea mai sănătoasă. Dar noi am demonstrat că nu este neapărat cazul şi că oamenii plătesc mult mai mult pentru apă îmbuteliată -  de la 150 la 1.000 de ori mai mult decât pentru un litru de apă de la robinet”, a declarat Zeineb Bouhlel, autoarea principală a studiului și cercetător la Institutul pentru Apă, Mediu şi Sănătate din cadrul Universităţii Naţiunilor Unite din Hamilton, Canada.

Poluanţi au fost găsiţi în sute de mărci de apa îmbuteliată în peste 40 de ţări, depăşind adesea standardele locale sau globale, explică raportul. Acesta avertizează, de asemenea, asupra lipsei de reglementare care să încadreze industria apei îmbuteliate şi subliniază incapacitatea guvernelor de a ţine pasul cu expansiunea galopantă a acestui sector.

Două miliarde de oameni încă nu au acces la apă potabilă de calitate. S-au facut totuşi unele progrese. În 2020, 74% din populaţia lumii avea acces la apă potabilă de la robinet, faţă de 62% cu 20 de ani în urmă, arată studiul. O situație care e însă departe de obiectivul Națiunilor Unite, de a face apa potabilă accesibilă tuturor.

Autorii raportului au cerut o mai mare transparenţă şi stabilirea unor măsuri juridice care să le impună companiilor să declare public cantităţile de apă recoltate şi să evalueze consecinţele activităţilor lor asupra mediului.

În ultimul deceniu, vânzările globale de apa îmbuteliată au crescut cu 73%, la aproape 270 de miliarde de dolari şi 350 de miliarde de litri, se arată în raport.

Computer tomograf bazat pe tehnologia photon-counting, la Târgu Mureș

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe