Newsflash
Internaționale

Studiu: sistemul imunitar ar putea fi motivul pentru care COVID-19 e atât de mortală

de Florentina Ionescu - mar. 3 2021
Studiu: sistemul imunitar ar putea fi motivul pentru care COVID-19 e atât de mortală

După ce au analizat peste 5.000 de studii științifice pentru a le găsi pe cele care conțin informații despre răspunsul imun al pacienților, cercetătorii au arătat că virusul SARS-CoV-2 are o tendință unică de a opri creșterea nivelului unor citokine specifice la anumiți pacienți.

Virusurile care provoacă boli respiratorii, așa cum este SARS-CoV-2 (cel care cauzează COVID-19) pot fi de multe ori un catalizator pentru un răspuns imun hiperactiv care duce la un ciclu periculos, cunoscut sub numele de furtună citokinică. 

coronavirus studii furtuna citokinica

Un studiu realizat de oamenii de știință de la Earlham Institute (EI) și de la Quadram Institute arată cum sistemul imunitar răspunde la infecția cu SARS-CoV-2 și la alte virusuri similare care produc boli respiratorii, pentru a putea identifica trăsăturile unice întâlnite la pacienții care au forme severe de COVID-19, scrie www.sciencedaily.com.

Pentru a identifica diferențele și asemănările în ce privește furtuna citokinică, cercetătorii au colectat și au analizat o colecție vastă de lucrări de cercetare pe tema COVID-19. Ei au analizat patternurile modificărilor citokinelor la pacienții care au fost infectați cu virusuri ce provoacă boli respiratorii.

După ce au analizat peste 5.000 de studii științifice pentru a le găsi pe cele care conțin informații despre răspunsul imun al pacienților, cercetătorii au arătat că virusul SARS-CoV-2 are o tendință unică: oprește creșterea nivelului citokinelor specifice la anumiți pacienți, atunci când a fost comparat cu alte virusuri similare. Acesta este un lucru important în înțelegerea cauzelor potențialului sindrom fatal – furtuna citokinică.

„Pe măsură ce debutul furtunii citokinice este unul dintre factorii-cheie de la baza ratei mortalității pe care o observăm la un anumit grup de pacienți cu COVID-19, este esențial să înțelegem de ce se întâmplă acest lucru”, a declarat cel care conduce acest proiect, Marton Olbei.

Analiza cercetătorilor a găsit mecanisme imune specifice care fac din SARS-CoV-2 un virus periculos într-un mod unic, scrie sursa citată.

„Noi am examinat modificarea nivelurilor de citokine în cazul infecției cu patogeni similari (SARS-CoV, MERS-CoV, H5N1, H7N9) pentru a sublinia răspunsurile protective și unice ale citokinelor cauzate de aceste virusuri”, a mai spus studentul Marton Olbei.

Prin compararea informațiilor despre răspunsul imun al pacienților cu COVID-19, cercetătorii au descoperit asemănări fixate împotriva acestor patogeni – aspecte distinctive între subtipurile A de virus gripal și coronavirusuri – și unele aspecte neobișnuite ale virusului SARS-CoV-2 care circulă în prezent.

„Pentru un subgrup de pacienți, atunci când sunt infectați cu aceste virusuri, un pericol real apare în fața sistemului imun hiperactiv. Noi scoatem în evidență ce părți specifice ale sistemului nostru imun reacționează într-un mod posibil dăunător pentru aceste virusuri”, a completat studentul Marton Olbei de la Korcsmáros Group.

Echipa de cercetători și-a dorit astfel să sumarizeze acele informații raportate în literatura științifică, în special cea care se axează pe răspunsurile imune mediate de citokine, pentru a pune informațiile în context și pentru a diferenția SARS-CoV-2 de alte virusuri.


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe