Newsflash
Imagine campanie proprie
Hi-tech & Gadgets

Un senzor al transpirației ar putea monitoriza, în viitor, pacienții cu COVID-19

de Florentina Ionescu - apr. 19 2021
Un senzor al transpirației ar putea monitoriza, în viitor, pacienții cu COVID-19

Dispozitive experimentale care pot fi purtate de pacienți ar putea fi utilizate pentru a monitoriza furtuna citokinică în boala COVID-19.

Un „senzor de transpirație” din categoria dispozitivelor care pot fi purtate ar putea, într-o bună zi, să ajute la monitorizarea pacienților cu COVID-19 și cu alte boli, pentru debutul unei furtuni citokinice, scrie Reuters

senzor monitorizare transpiratie covid-19

Furtuna citokinică reprezintă creștere bruscă a proteinelor inflamatorii, prevestind o reacție excesivă a sistemului imunitar, cu potențial fatal, spun cercetătorii.

Citokinele sunt măsurate, de regulă, la nivelul sângelui, însă ele pot fi măsurate și prin transmirație, dar doar în transpirația „pasivă”, deci nu acel tip de transpirație care se produce în urma efortului.

„Marea provocare este că nu transpirăm atât de mult, în special în mediile în care există aer condiționat”, a declarat Shalini Prasad de la Universitatea Texas din Dallas.

În dispozitivul ce seamănă cu un ceas purtat la încheietură pe care echipa condusă de Shalini Prasad îl dezvoltă, cantități minuscule de transpirație pasivă trec printr-o bandă dotată cu un senzor, atașat de un cititor electronic. Acel cititor detectează orice proteine inflamatorii și trimite datele către o aplicație de smartphone.

„În special acum, în contextul COVID-19, dacă ai putea să monitorizezi citokinele pro-inflamatorii și să vezi dacă valorile lor au un trend ascendent, ai putea trata pacienții cât mai precoce, chiar înainte ca aceștia să dezvolte simptome”, a declarat Shalini Prasad, care și-a prezentat lucrarea recent, la o întâlnire virtuală a American Chemical Society.

Cercetătorii plănuiesc să testeze inițial dispozitivul în cazul pacienților cu infecții respiratorii care nu intră la categoria COVID-19, cum ar fi gripa.


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe