Newsflash
Internaționale

Viitorul terapiei oncologice

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - nov. 18 2022
Viitorul terapiei oncologice

Pacienţii cu boli oncologice incurabile pot avea o șansă prin programarea sistemului imun să atace ţintit celulele tumorale.

cancer-g723d9e03e_1280Un studiu experimental cu 16 pacienţi a fost efectuat pentru a testa această ipoteză. Cercetarea a inclus pacienţi care au fost diagnosticaţi cu cancere de colon, de sân sau pulmonar care au prezentat rezistenţă la alte terapii. Fiecare persoană implicată în studiu a beneficiat de un tratament personalizat menit să ţintească anumite celule vulnerabile de la nivelul tumorii.

Studiul s-a concentrat pe celulele T ale sistemului imun. Ideea terapiei este de a stimula aceste limfocite T pentru a identifica celulele tumorale, prin intermediul receptorilor, dar această terapie ar trebui dezvoltată personalizat, pentru că fiecare tumoră este unică.

Acest lucru necesită manipu­lare genică pentru a elimina instrucţiunile genetice care contribuiau la formarea vechilor receptori și pentru a adăuga informaţii genetice care să ajute la formarea unor receptori noi – ceea ce a fost posibil prin intermediul tehnologiei de editare genetică CRISPR.

Tehnologia CRISPR acţionează ca o „foarfecă” prin care se poate manipula cu ușurinţă ADN-ul. În studiul de faţă, boala a continuat să evolueze la 11 din cei 16 pacienţi, dar s-a stabilizat în cinci cazuri. Deși este prea devreme pentru a putea evalua eficacitatea terapiei,
cercetătorii sunt optimiști.

Citiți și: Consumul de tutun în rândul adolescenţilor, îngrijorător

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe